APV: bescherming bomen gehandhaafd

Zogenaamde grote particulieren, zoals woningbouwcorporaties en Rijkswaterstaat, moeten een omgevingsvergunning voor het kappen van bomen aanvragen bij een stamomtrek van 50 cm, gemeten op 1,30 m hoogte. Die omtrek was sinds 2008 verruimd naar 100 cm in verband met deregulering. Gemeentelijke bomen blijven kapvergunningplichtig bij een stamomtrek van 50 cm of meer, gemeten op 1,30 m hoogte. Dit blijkt uit de voorstellen tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening die de Rotterdamse gemeenteraad op 21 juni om 00:25 uur heeft goedgekeurd.

(Bron: website de Bomenridders)

Bomenridder-met-oude-lindeboom Cartoon links: Sandra de Haan

Natuurlijke personen
Daar staat tegenover dat de kapvergunning voor bomen van ‘kleine particulieren’- oftewel natuurlijke personen, mensen zoals u en ik – verdwijnt. Verder krijgen bijzondere, monumentale bomen die bij natuurlijke personen in de tuin staan, geen extra bescherming. De Bomenridders hadden hiervoor wel intensief geijverd bij de politieke partijen, hetgeen uitmondde in een motie van GroenLinks. Deze haalde het jammer genoeg niet.

Biologische monumenten
Wij hebben de wethouder aangeboden een inventarisatie te maken van ‘bijzondere bomen’ in tuinen van ‘kleine particulieren’ in Rotterdam. Het is namelijk onbekend hoeveel en welke soort bomen Rotterdam op dit vlak rijk is! Daardoor is niet te achterhalen wat er met dit verborgen groen gebeurt. Het zijn oude, bijzondere, onvervangbare bomen die ‘vogelvrij’ zijn als zij niet door regelgeving worden beschermd. Terwijl deze ‘biologische monumenten’ bijdragen aan de weelde van onze stad.

Motie
Aanvankelijk zag het er goed uit tijdens de raadsvergadering. Steeds meer raadsleden leken voor de motie te stemmen die GroenLinks had voorbereid: Behoud de kapvergunning voor een selectie bijzondere bomen, zoals meer steden doen die aan het dereguleren zijn, en geef deze lijst een status door vermelding in de APV. GroenLinks, Leefbaar Rotterdam, de SP en CU/SGP stemden voor de motie, een minderheid.

Mantra
De wethouder opperde dat een lijst een prima middel is om voorlichting te geven aan eigenaren van ‘bijzondere bomen’. De Bomenridders kunnen hen adviseren hoe zij hun kostbare bomen goed kunnen verzorgen. Maar dit is ons te vrijblijvend. Wat te doen als een (nieuwe) boomeigenaar daar geen boodschap aan heeft en toch wil kappen?
‘Het vertrouwen in de burger die van bomen houdt en er dus afblijft’ is de mantra die de D66 en VVD hanteren om ‘bijzondere bomen’ niet te beschermen. Hiermee wordt de zelfstandige en betrokken burger, waar velen zo hoog van opgeven, tandeloos gemaakt.

Mogelijkheden
Is daarmee de lijst een loos gebaar? Nee, zeker niet! Hij biedt nieuwe mogelijkheden:

  • Het wordt hoog tijd te weten hoe rijk we zijn;
  • Publiek actief betrekken bij inventarisatie en boombelangen;
  • Controle of het vertrouwen dat de politiek uitsprak in het NIET kappen door burgers van ‘bijzondere bomen’ gerechtvaardigd is;
  • Als blijkt dat er een door niemand gewenste, ernstige toename van kap plaatsvindt, is de weg voorbereid om hieraan een halt toe te roepen.

Uniek
Veel gemeenten die de kapvergunning afschaften, hebben een Bomenlijst of ‘Groene Kaart’ opgesteld. De stap die deze raad in de nacht van de langste dag van 2013 nam – tussen moties over hondenpoep, blafverbod en winkelwagentjes met straatverbod door – is daarmee uniek. Wij hopen dat de wethouder snel inziet dat dit niet past in welk duurzaam beleid dan ook, laat staan binnen het beleid van haar eigen partij D66.

Binnen afzienbare tijd wordt over de legesverordening gedebatteerd. Een nieuwe kans om het beleid bij te sturen. Meerdere groene organisaties staan achter ons plan, waaronder de door burgemeester en wethouders ingestelde Adviescommissie Dierenwelzijn en Stadsnatuur. De suggestie van de PvdA om bescherming van bijzondere bomen op een later moment in de APV op te nemen, is ons niet ontgaan.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.