Meer duurzaamheid op straat

Op naar meer duurzaamheid op straat!

In Rotterdam worden bestrijdingsmiddelen met glyfosaat nog ‘gewoon’ gebruikt

De milieuorganisaties Greenpeace (lokale afdeling), Milieudefensie en het Milieucentrum in Rotterdam slaan de handen ineen. >>>

Doel van de samenwerking is om de giftige bestrijdingsmiddelen de stad uit te krijgen, in navolging van de motie over bestrijdingsmiddelen in de Tweede Kamer. De drie organisaties schreven een brief aan het Rotterdamse gemeentebestuur en deelgemeenten met een oproep te stoppen met het bestrijden van onkruid met giftige stoffen. Op 15 september 2011 werd er in de Tweede Kamer een motie aangenomen om het bestrijdingsmiddel met de stof glyfosaat te verbieden voor particulieren en niet-commerciële doeleinden. In Rotterdam (en andere steden) worden bestrijdingsmiddelen met glyfosaat nog ‘gewoon’ gebruikt. De gemeentelijke dienst ROTEB werkt ermee en ook woningcorporaties passen het toe op bijvoorbeeld binnenterreinen. Gezondheid Steeds meer wetenschappers zijn het er over eens dat de stof glyfosaat gevaarlijk is voor de gezondheid van mens en dier. Het middel zou bij bijvoorbeeld kikkers genen aantasten en zorgen voor aangeboren afwijkingen. Naar het effect op menselijke genen wordt nog uitgebreid onderzoek gedaan.

Het middel wordt nu al in verband gebracht met het ontstaan van verschillende soorten kanker, zenuwaandoeningen en andere grote gezondheidsrisico’s. Het Planbureau voor de leefomgeving concludeert in een rapport over bestrijdingsmiddelen **) dat glyfosaat één van de meest bedreigende stoffen is voor ons drinkwater. Brief In de brief aan het college van Burgemeester en Wethouder en de Rotterdamse deelgemeenten schrijven Greenpeace, Milieudefensie en het Milieucentrum dat de noodzaak van het verbod evident is. Het spuiten met gif zorgt voor grote problemen: ‘Glyfosaat komt veelvuldig voor in het Nederlandse oppervlaktewater en dit hindert gezonde drinkwaterwinning ***). Daarnaast wijzen wetenschappers in recent onderzoek op veel andere risico’s van glyfosaat,, aldus de drie organisaties. De praktijk bewijst ook dat er gifvrije alternatieven zijn zoals borstelen, branden of behandelen met heet water. De drie milieuorganisaties vragen het gemeentebestuur snel over te stappen op milieuvriendelijke gifvrije onkruidbestrijding. ‘Hoe sneller hoe beter! Deskundigen benadrukken dat gifvrije methodes dezelfde financiële kosten hebben als behandeling met gif‘ ****). Informatie en documenten: *) Achtergronden en gevaren **) Planburau voor de Leefomgeving: evaluatie van de nota duurzame gewasbescherming ***) Chemievrije onkruidbestrijding beste keuze voor onze drinkwatervoorziening ****) Gewasbescherming en de balans van milieu en economie. Berekeningen bij de 2e Nota Duurzame gewasbescherming ****) http://www.duurzaamthuis.nl/onkruid-en-aanslag-verwijderen-zonder-gif> Tv Programma Kassa (VARA) interviewt Romke van de Kaa over bestrijdingsmiddelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.