Derde Energiecafe010 in De Nieuwe Banier

KIO-3787 KIO-3800
KIO-3815

Zaterdag 23 november organiseerde het Rotterdams Milieucentrum i.s.m. Blijstroom het derde ‘energiecafe010’.

De Energiecafés worden een aantal keer per jaar georganiseerd over onderwerpen die met duurzame energie en energie besparen te maken hebben. Het energiecafé010 zet discussie op gang, onderwerpen op de agenda en zorgt voor de uitwisseling van kennis en ervaring tussen mensen die duurzaam bezig zijn. Er er werden 23 november ook weer 23 (!) certificaten uitgereikt aan 23 nieuwe milieucoaches.

Videoverslag van Cineac (Pietje Bell) TV van het derde Energiecafe010

Milieucoaches
Naast een aantal interessante workshops over daken, VVE’s en duurzaamheid en energieneutraal renoveren werden tijdens het Energiecafé010 in de Nieuwe Banier ook de certificaten uitgereikt aan 23 nieuwe milieucoaches. Dit zijn bewoners die de afgelopen maanden de cursus Milieucoach hebben gevolgd. De Milieucoaches gaan nu voorlichtingen geven over energiebesparing en duurzaamheid in ‘eigen kring’. De certificaten werden uitgereikt door portefeuillehouder Nils Berndsen van deDeelgemeente Noord.

Workshops
Na de uitreiking van de certificaten startte er 2 rondes met workshops.

Blijspel
Blijstroom organiseerde het Blijspel. In dit Blijspel werden de deelnemers spelenderwijs uitgedaagd mee te denken over wat duurzame energie is en wat besparings-mogelijkheden zijn. In het spel zijn de deelnemers zelf de pionnen, men werd uitgedaagd antwoord te geven op humoristische, spannende of moeilijke vragen over elektriciteit, water en gas, besparen, opwekken en hergebruiken. De vragen in het spel boden tevens ruimte voor discussie.

Workshop: VVE’s en duurzaamheid
Mimi Slauerhoff en Carolien Hoogland van ‘VVE’s met Energie’ ( Energiesprong) organiseerde specifiek voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die willen verduurzamen een workshhop. ‘Zijn er en meer mogelijkheden en meer complicaties?’ ‘Zou je groot kunnen inkopen en samen kunnen sparen om zo meer slagkracht te krijgen als VVE?’
Hoe besluit je samen waarvoor je gaat? In welke volgorde en wat levert het meeste op? In geld, comfort en woonplezier? In de workshop lieten Mimi en Carolien zien hoe een route naar duurzaamheid eruit kan zien en wat eerste stappen kunnen zijn. Waar begint het?

Workshop: Efficiënt gebruikmaken van je dak
Er zijn veel technische ontwikkelingen gaande waardoor warme en elektriciteit van het dak gehaald kunnen worden. Het verbouwen van groentes op je dak hoort inmiddels ook al tot de mogelijkheden. Hoe denk je na over een efficiënt gebruik (en indeling) van je dak? Niek van Vliet wierp in zijn workshop een blik op dak en in de toekomst zodat we in onze plannen al rekening kunnen houden met deze ontwikkelingen.

Workshop: Klimaatstraatfeest-straategie
Karin Padmos (Schieveenstraat) en Emile van Rinsum (Milieucentrum) organiseerde samen een workshop over het Klimaatstraatfeest. De leukste en grootste energiebesparingscampagne van Nederland.
‘Hoe haal je (veel) klimaatpunten?. Een straategie werd uitgerold…

Workshop: Energie neutraal renoveren van een Huisvolenergie.nl
Energieneutraal renoveren … hoe doe je dat? De organisatie Huisvolenergie.nl probeerde daar in deze workshop antwoorden op te geven. De ‘club’ bestaat uit mensen die zelf hun huis energieneutraal nieuw dan wel verbouwd hebben en al hun kennis en ervaringen willen delen. Toen zij begonnen met (ver)bouwen van hun woningen waren er alleen nog maar ideeën en geen voorbeelden. Door schade en schande en heel veel inventiviteit hebben ze die omgezet in de praktijk. Al deze ervaringen leverden een schat aan informatie op.

Workshop: TRANSITIEKIDS!
Speciaal voor de kinderen tussen de 6 en 12 jaar was er een creatieve workshops: “Pimpen met papier” van Rubbish design onder leiding van Ankie Wessels.

Café010
Na twee succesvolle Energiecafés010 was ook de derde editie een succes en druk bezocht. Ook de locatie, de Nieuwe Banier was een prettige plek. Een volgend Energiecafe010 wordt in februari georganiseerd (datum is nog niet bekend). Heeft u ideeën voor een onderwerp/workshop mail ons dan:info@nullrotterdamsmilieucentrum.nl.

Actuele informatie
Kijk voor actuele informatie op >>> www.milieucentrum.rotterdam.nl, Facebook Rotterdams Milieucentrum of @Milieucentrum op twitter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.