Schiebroekse-park.Bord.1

Slotakkoord

Uiteindelijke overeenstemming over het Schiebroekse Park

– door Daisy Bezemer, Comite Schiebroekse Park juli 2003 – Op 15 februari 2003 werd in het park uiteindelijk overeenstemming bereikt tussen het Dagelijks Bestuur, adviseurs en natuur- en milieugroeperingen (over het Schiebroekse Park, noot red.). Het spreekwoord ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’ geldt met recht voor de onderhandelingen die gevoerd zijn om aan de diverse wensen, eisen en meningen ten aanzien van het onderwerp ’transformatie Schiebroekse Park’ te voldoen. De weg naar het behoud van het Schiebroekse Park met een diversiteit aan natuur-en belevingswaarde was lang, soms lastig en kende nogal wat omwegen.

De heer Dick Barendrecht, portefeuillehouder wonen en buitenruimte, heeft onder andere met Natuur – en Vogelwacht Rotta en vleermuis-expert Peter van Dalen (Vleermuis Werkgroep Nederland) als afgevaardigde van de stichting Bomenridders, de afspraak gemaakt dat zij hun medewerking verlenen aan het uitvoeringsproces van het transformeren/renoveren van het park.

De Vereniging voor Natuur – en Milieubescherming Noordrand Rotterdam heeft bevestigd dat ook zij zich kan vinden in de afspraken en het aanvragen van de kapvergunning in een keer. Dit biedt financieel voordeel dat weer kan worden besteed aan kwaliteitsgroen met meer diversiteit en ecologische waarde. Verscheidene bomen worden ingekort tot op hoofdtakken of getopt en geringd, en er blijven bomen met gaten en holen staan. Het verhuisproces van de vleermuizen wordt begeleid en de broedprocessen worden bewaakt. De diversiteit aan bodembedekkers blijft gehandhaafd, er komen nieuwe struiken met en zonder bessen en er worden natuurlijke oevers aangelegd.
Tot slot zal veel aandacht worden besteed aan goede paden.

Vanzelfsprekend houden de betrokken partijen het verloop kritisch in de gaten en wordt iedereen op de hoogte gehouden van de werkzaamheden.
De heer Barendrecht heeft zich ingezet om iedereen zoveel mogelijk tegemoet te komen.

Het park is niet alleen voor de bewoners van onze deelgemeente maar ook voor die van de 3B-hoek (Berkel-Rodenrijs, Bleiswijk en Berschenhoek) van belangrijke ecologische en recreatieve waarde.

Het park vormt tevens een natuurlijke verbindingszone met Rotterdam.

Het blijft jammer dat er bomen weg moeten, vooral in het beruchte 2%-vlak (vliegveld-sta-in-de-weg-bomen, verdrag van Chicago), maar we moeten ons ook realiseren dat te hoge bomen een erfenis is van achterstallig onderhoud. Het is de taak van het Dagelijks Bestuur (van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek, red.) om aan ‘de Coolsingel’ een bijdrage te vragen voor onderhoud aan het Schiebroekse Park – overeenkomstig de groenbijdrage Zuiderpark – om te voorkomen dat alle moeite en kosten voor niets zijn geweest.

Voor senioren is het goed om te weten dat het park gebruiksvriendelijk wordt ingericht. Zo komt er een Hooglander-vrij gedeelte waar hekken een stuk in het park komen te staan en men geen last heeft van de wildroosters of het eind of het moeilijker openmaken van zware klaphekken.

Ter compensatie van de vermindering van het aantal bomen in het park wordt het voormalige productiebos aan de overkant van de Doenkade een griendbos. De inrichting zal 1 tot 1,5 jaar duren.
Al met al denk ik dat aan alle punten van het park maximale aandacht is besteed. Na alle partijen het convenant (zie elders op deze site onder Schiebroekse Park) hebben ondertekend is het verder aan het Dagelijks Bestuur (van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek red.) om een besluit te nemen om tot uitvoering over te gaan.

Namens het comite Behoud Schiebroekse Park

Daisy Bezemer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.