Nieuwe regels voor de bomenkapvergunning in Rotterdam

ROTTERDAM – Het Rotterdamse college van Burgemeester en Wethouders komt met een voorstel aan de gemeenteraad tot aanpassing van de regels voor de bomen-kapvergunningen. Binnenkort wordt het voorstel in de gemeenteraad besproken. Particulieren, groot boombezitters en gemeente moeten ook in het nieuwe voorstel een kapvergunning aanvragen als zij een boom willen kappen die een bepaalde stamomtrek heeft. De bomen waarvoor vergunning moet worden aangevraagd worden aangeven op een zoneringskaart. Deze zoneringskaart is te vinden op de website van de gemeente.

kaart-meer mens2.qxpCartoon: Sandra de Haan

Kosten omlaag
De kosten voor de vergunning worden een stuk lager dan nu het geval is. De kosten voor de eerste drie bomen is €250 per boom. Als er voor meer dan drie bomen een aanvraag wordt gedaan, kost de vergunning vanaf de 4e boom € 37,- per boom. Wordt er voor meer dan tien bomen een aanvraag gedaan dan moet voor alle bomen met een stamomtrek vanaf 1 meter een vergunning worden aangevraagd (los van de zoneringskaart).

Herplantplicht
Het college van Burgemeester en Wethouders wil komen tot eenduidige en begrijpelijke kapvergunningsregels. Dezelfde regels, criteria en vrijstellingen voor iedereen. Dus ook de grootboombezitters zoals de spoorwegen, gemeente, woningcorporaties of het Havenbedrijf. Voor gemeentelijke bomen en aanvragers die meer dan 10 bomen willen kappen, komt er een herplantplicht. Deze herplantplicht wordt gekoppeld aan een bomenfonds wanneer herplant op de zelfde locatie onmogelijk blijkt.

Monumentale bomen
De vrijstelling van de kapvergunning gaat naar aanleiding van de stamomtrek. Het doel is om volwassen en monumentale bomen bescherming te bieden. De gemeente hoopt hiermee de opbouw van een monumentaal bomenbestand te bevorderen.

Bomenzones
Er komen in Rotterdam 3 bomenzones: 1. De Oude Stad (kapvergunningsplichtig vanaf stamomvang >150 cm),, 2. De Nieuwe Stad (kapvergunningsplichtig vanaf stamomvang >125 cm) en 3. Beschermde Stadsgezichten (kapvergunningsplichtig vanaf stamomvang >100 cm). Op http://www.rotterdam.nl/voorstelveranderingenkapvergunning is meer te lezen over het voorstel van het gemeentebestuur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.