tuinenwedstrijd.1

Tuin Ineke Hekking de nummer 1 van 010!

Tijdens de Groeneconferentie op 11 december werden de tuinenbokalen uitgereikt aan de Milieuvriendelijkste(gevel)tuinen van Rotterdam.>>>

In oktober ging de Rotterdamse tuinenjury weer op zoek naar de Milieuvriendelijkstetuin en – geveltuin van Rotterdam. Rotterdammers konden zich tot eind september inschrijven via www.milieuvriendelijkstetuin.nl. Honderden aanmeldingen kwamen binnen waaruit er enkele werden geselecteerd op basis van het aantal punten. Uiteindelijk bezocht de jury tientallen tuinen. Nieuw dit jaar was dat ook geveltuinen konden deelnemen. 11 december werden tijdens de Groeneconferentie door juryvoorzitter Josien Strorman de tuinenbokalen uitgereikt aan winnaars van de Milieuvriendelijkstetuin – en – geveltuinwedstrijd. Het ging om de nummer 1,2 en 3 van de tuinen en de nummers 1,2 en 3 van de geveltuinen.

Proefhof
De nummer 1 van de geveltuinenwedstrijd. Zonder twijfel het Proefhof in de Agniesebuurt. Het meest indrukwekkende geveltuinproject dat de tuinenjury gezien heeft. De ongeveer 600 meter (!) lange geveltuin heeft beplanting van fruitbomen, sierstruiken tot maïs en veel andere eetbare gewassen. In deze kleine weerbarstige buurt is het gelukt om een project op te zetten waarvan deze maxi-geveltuin een integraal onderdeel is. Veel vrijwilligers en kinderen leren hoe de natuur werkt. Sommige buurtbewoners adopteren hun geveltuintje en zetten er gezellige pelargoniums in. De Proefhoffers vinden dat ook prima! Deze geveltuin heeft niet alleen een visuele impact, maar ook grote maatschappelijke impact.

Piet Hein uit Delfshaven in de Allard Piersonstraat werd met zijn wilde wingerd de nummer 3 en Anja Westrate met haar geveltuin in de Jerichostraat in Kralingen de nummer 2 in de catergorie geveltuinen. Overigens wil woningbouwcorporatie www.woonstad.nl dat Piet Hein zijn wilde wingerd verwijderd en is intussen een gerechtelijke procedure tegen de 3de prijswinnaar begonnen.

Ineke Hekking
De Milieuvriendelijkstetuin van Rotterdam 2013 werd de tuin van Ineke Hekking aan de IJsselmondelaan. Bij binnenkomst springt de tuin op je af. Volgens de jury lijkt ze wel toverkracht te hebben, zo goed als alle planten en bomen in haar tuin gedijen. ‘Zulke vijgenbomen heb ik in Nederland nog niet gezien, behalve misschien in een botanische tuin.’ zegt juryvoorzitter Josien Strorman. Dieren en vogels zijn welkom in de tuin van Ineke. Sowieso heel leuk dat ze haar eigen miniboomgaard heeft. Er is een grote variatie aan planten aanwezig. Maar het belangrijkste is dat het volgens de jury gewoon heel erg mooi is in haar tuin. De jury heeft diepe bewondering voor haar harde werk want het is niet makkelijk zijn om deze weelde in toom te houden!
De tuin voldoet aan alle aspecten van een milieuvriendelijke tuin, aldus de jury. Soortenrijkdom, een evenwicht bereikt, met liefde gekoesterd, mensen die verstand hebben van tuinieren.

De nummer 2 werd de tuin van Rob en Wiepke aan de
Betje Wolffstraat werd de nummer 2. De tuin werd omschreven als een ‘prettig gestoord tuinexperiment’. Op nummer 3 van de categorie tuinen kwam de volkstuin van Amelie Veenstra. Volgens de jury heeft deze volkstuin een mooie uitstraling ook qua “design” (perken met vaste planten, struiken, bomen, heg en sloot naast elkaar geven een mooie groene omgeving).

Hoofdsponsor
De Milieuvriendelijkstetuinenwedstrijd zoekt een groene HOOFDSPONSOR die bereid is een duit in het zakje te doen t.b.v. een nieuwe website, de reclamefolder en de tuinenprijzen. Overigens biedt de wedstrijd natuurlijk heel veel kans om je als sponsor positief en groen te presenteren!

Hieronder het juryrapport:

fileJuryrapport tuinenwedstrijd 2013

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.