KIO-7233

Voedseltuinvrijwilligers: Groene vogels 2014!

De vrijwilligers van de Rotterdamse Voedseltuin ontvingen tijdens de Groeneconferentie op 17 december de Groene Vogel. De ‘Groenevogel’ is de prijs voor de groenste vrijwilliger(s) van het jaar. De Voedseltuin ontving de prijs uit handen van wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte). De prijs bestaat uit een kunstwerk van beeldend kunstenaar Jan Meijer en een geldbedrag van € 1000,– t.b.v. de organisatie waarvoor de vrijwilligers werkzaam zijn.

 KIO-7248

De jury van de GroeneVogel heeft grote waardering voor het doorzettingsvermogen van de mensen achter de voedseltuin en de vele vrijwilligers die de voedseltuin onderhouden en beheren. De voedseltuin zorgt voor een welkome en vooral verse aanvulling op de voedselpakketten die door de Voedselbank Rotterdam worden uitgedeeld. Een fantastisch stadslandbouwinitiatief met vele sociale doelen!

De Voedseltuin

In augustus 2010 werd de Stichting Voedseltuin opgericht, mede op initiatief van Sjaak Sies, de oprichter van de Voedselbank Rotterdam. De vraag naar voedselpakketten neemt nog steeds toe en door de crisis blijft de aanvoer van voedsel achter (winkels zijn steeds kritischer in wat zij wegdoen). In de voedselpakketten ontbreekt het vaak aan gezond en vers voedsel. Achter de Voedselbank in het Vierhavengebied lag een braakliggend terrein en zo  ontstond het idee om daar voedsel te gaan verbouwen voor de Voedselbank, dichterbij en verser kon niet. In september 2011 is de Voedseltuin van start gegaan met de aanleg van de tuin en kon er in dat jaar ook al geoogst worden. Nu (begin 2015) is de tuin, met een grootte van 7000 m2, als geheel ontgonnen en kan er steeds meer geoogst worden. De tuin wordt onderhouden door 40 vrijwilligers, dit zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vaak ook mensen die zelf afhankelijk zijn van een voedselpakket of mensen die het naast hun werk doen of in hun vrije tijd. Er wordt wekelijks op donderdag geoogst, als de voedselpakketten worden uitgedeeld en gemiddeld kunnen we 200 gezinnen van verse groente of fruit voorzien, het hele jaar door.

Weblink:
www.voedseltuin.com