De Slimdak testsite een voorbeeld voor 70+ slimme daken in Nederland

– Column van Emile van Rinsum 29 januari 2021 – In juni 2018 opende (toenmalig) wethouder Adriaan Visser de Slimdak testsite op de DakAkker. Het meest innovatieve groenedak van Nederland (en omstreken). Het slimme groenblauwedak bovenop het dak van het DakAkkerpaviljoen op Het Schieblock. Een dak dat ‘nadenkt’ en plek maakt voor hoosbijen als dit nodig is. Via een smartflowcontrol (c) regelt het dak zelf dat er plek wordt gemaakt voor hoosbuien (lees er alles over op www.dakakker.nl). In groenedakenland erg bijzonder. Hoe het werkt bekijk het korte filmpje (3 minuten):

Citylab010

De testsite werd deels gefinancierd door Citylab010 en diverse bedrijven. Het ideale public private partnership. Een terechte bijdrage uit dit ‘innovatie fonds’ van de gemeente ook want het dak is zeer innovatief. Citylab dekte een groot deel van de bouwkosten af en Optigrün ontwikkelde het slimme systeem, Binder groen en dak legde het groenblauwedak aan. Een aantal (dak)bedrijven sprong bij in materiele zin. Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpennerwaard redde het project door de laatste financiële gaten te dichten. Het Milieucentrum trok het project ondersteund door de architecten van ZUS.

Vergunning

Als iets compleet nieuw is dan gaat het verkrijgen van de benodigde toestemmingen en vergunningen  niet van een leien dakje. Zo ook bij het Slimdak. Het verkrijgen van de bouwvergunning liep traag ‘wat de overheid niet kent dat … dat eet ‘ie niet‘. Ook de Welstandscommissie deed nog een duit in het zakje, die was in de veronderstelling dat er een compleet dakpaviljoen gebouwd zou gaan worden … maar dat huisje stond er al! Maar goed … dat hoort allemaal bij een ‘koplopersproject’ en het is uiteindelijk allemaal gelukt.

Bedrijfsleven

Natuurlijk werk je met zoiets nauw samen met ‘het bedrijfsleven’. Want zonder innovatieve bedrijven kun je zoiets als lokaal milieucentrum niet helemaal zelf ontwikkelen. Het proces op gang houden, de financiering rondbreien, met enige ‘ambtelijke stroop’ dealen en de moed er inhouden bleek een hele klus.

Trots

Het Slimdak is een succes. Dus Rotterdam wees er trots op! Delegaties met architecten, ontwikkelaars en bouwers uit binnen – en buitenland liepen (voor de corona) het dak plat. In het binnen – en buitenland gaven we presentaties over de DakAkker en het Slimdak. Dit resulteerden (mede) in zo’n 70 van dit soort slimme daken. Zoals op het EMA-gebouw in Amsterdam (nu nogal in het nieuws vanwege de vaccins) ligt al een van enkele duizenden vierkante meters met de Smartflowcontrol (c) en op ‘De Lorentz’ in Leiden. In Rotterdam komt er Slimdak onder andere op Little C. Goed ook voor veel groene en duurzame werkgelegenheid.

Opgestroopte mouwen …!

‘Rotterdam’ zette weer eens mooie innovatie neer. Na de DakAkker, die was in 2012 het grootste landbouwdak in heel Europa en vervolgens ook nog dit Groenblauwedak. Prachtige resultaten van de Rotterdamse opgestroopte mouwen mentaliteit.

***

Emile van Rinsum is directeur van het Rotterdams Milieucentrum en mede-initiatiefnemer van de DakAkker, emile.vanrinsum@nullrotterdamsmilieucentrum.nl