kio-0289

2015: jaar van de ‘challenges’

Werkverslag Rotterdams Milieucentrum 2015:

2015 was een jaar vol uitdagingen voor het Rotterdams Milieucentrum. Zo werd de DakAkker, nog steeds het grootste landbouwdak in Europa, door de jury van de innovatiecompetitie Challenge Stad van de Toekomst uitgekozen uit enkele honderden initiatieven als een van de tien finalisten. Wij mochten daarom – samen met de andere finalisten – mee in een traject in opmars naar de finale in april 2016 waar we helaas niet in de prijzen vielen maar Blueycity010 wel (en dat maakte veel goed!).

Een andere uitdaging vormde de ontwikkeling van het innovatieve Slimdak010. Dit weer(bericht)- en sensor-gestuurde dak speelt in op piekbuien en zorgt zo voor voldoende waterberging. Deze innovatieve oplossing werd ontwikkeld door het bedrijf Optigroen, waarmee we samenwerken aan de lancering en een testsite op het dakpaviljoen van de DakAkkers. Onze stelling hierbij is: de oplossing van de wateropgaaf van de stad ligt op de daken! SlimdakLab

Ook werd ons energieproject opZuinig! herstart en organiseerden we dit jaar nieuwe cursussen voor de opleiding tot milieucoach. Voor het laatst organiseerden we samen met het Rotterdamse huurdersnetwerk en de Woonbond een rondetafelgesprek over Stook je Rijk, als onderdeel van het bijbehorende landelijke project. Verder ging onder de noemer Winterklaar010 een nieuwe campagne van start. Hierin brengen we goede voorbeelden van energieke bewonersinitiatieven in beeld. De filmpjes zijn te zien op de website van Winterklaar010 (www.winterklaar010.nl) en op de lokale tv-zender Open Rotterdam. kio-6982

Onze jaarlijkse Groeneconferentie in december vorig jaar werd eenmalig omgedoopt tot Blauweconferentie, want zij ging geheel over water. Alle sprekers en workshops stelden water centraal. Natuurlijk werden ook de Groene Pluim en Groene Vogel uitgereikt.

kio-0882

Uitdagingen leidden soms ook tot enige stilstand. Zo kwam het project Klimaatonderwijs010 ook in 2015 niet uit de verf. Ook konden we bij gebrek aan financiering de cursus Jongeren-Milieuvoorlichters niet meer organiseren. Verder stopte het Ministerie voor Wonen eind dit jaar met de financiering van Stook je Rijk in Rotterdam, aangezien het de bestuurlijke betrokkenheid vanuit de stad onvoldoende vond. Het ministerie richt zich voortaan op steden waar wethouders meer inzet tonen tijdens het driepartijenoverleg over verduurzaming van de woningvoorraad.

Ook onze activiteiten voor het project VvE’s met Energie zullen komend jaar niet meer door ons worden opgepakt. Het project wordt overgenomen door Rotterdam Duurzaam en VVE010. Wel organiseerden we in 2015 een succesvolle VvE met EnergieBeurs, waar veel vertegenwoordigers van Verenigingen van Eigenaren op afkwamen.

Deze en meer ontwikkelingen, werkzaamheden en activiteiten uit 2015 lichten we graag toe in het Werkverslag van het Rotterdams Milieucentrum (RMC).

Emile van Rinsum (directeur van het Rotterdams Milieucentrum)

Pdf.bestand van het Werkverslag Rotterdams Milieucentrum 2015:
RMC_werkverslag_LR3