eon-kolencentrale-cc2.0-berkelaar

Rotterdam kachelt achteruit

Met de opening van twee fonkelnieuwe kolencentrales toont Rotterdam zich de fossiele dinosauriër van Europa, vindt een groep Rotterdammers die begin deze maand het Rotterdams Klimaat Initiatief heeft opgericht. “De trots die we voor onze stad voelen steeds meer overschaduwd door schaamte” zo stelt men in een ingezonden brief in Vers Beton.

In Parijs kwamen vorig jaar bijna tweehonderd regeringsleiders overeen de opwarming van de aarde ruim onder de gevaarlijke grens van twee graden Celsius te houden. Daarvoor is het nodig dat het gebruik van fossiele brandstoffen snel wordt afgebouwd. Dus zo snel mogelijk af van olie en gas dus en zeker ook van steenkolen, want die zijn met afstand het meest vervuilend.

Rotterdam kachelt achteruit
Rotterdam kachelt achteruit“, stellen de mensen van het Klimaatinitiatief. Met de nieuwe kolencentrales neemt het Rotterdamse kolenvermogen met 60% toe. Bovendien is naast de nieuwe centrales een grote kolenoverslag aangelegd, waardoor de inwoners van Hoek van Holland dagelijks worden blootgesteld aan ongezond kolenstof. Daar bovenop komt het plan dat deze centrales ook nog eens onze huizen moeten gaan verwarmen door de aanleg van een gigantische pijpleiding. Men vindt dat onbegrijpelijk.

kolenkachel-204x300

Rotterdam koploper
In 2006 kondigde Rotterdam luid aan dat het wereldwijd koploper zou worden in de aanpak van klimaatverandering en werd het Rotterdam Climate Initiative opgericht. De uitstoot van CO2 moest in 2025 gehalveerd zijn. Daarbij werd vooral gerekend op opslag onder de grond. Dat werd door de eigenaren van de nieuwe kolencentrales bij de vergunningverlening ook beloofd, maar de gemeente verzuimde harde afspraken te maken. Nu staan de kolencentrales te roken, terwijl de eigenaren Uniper en Engie hun toezeggingen niet waarmaken. De belofte van CO2-opslag is een excuus gebleken om door te gaan met de meest vervuilende vorm van energieopwekking.

Kolencentrale

Stadsverwarming
En ook nu is er weer een belofte van vooruitgang die echte vernieuwing alleen maar zal tegengaan: kolenwarmte. Uniper en Engie lobbyen samen met de Haven van Rotterdam om ervoor te zorgen dat Rotterdam wordt aangesloten op stadsverwarming met warmte afkomstig uit de kolencentrales. De aangesloten bewoners krijgen zo geen andere keuze dan dat voor hun verwarming extra kolen worden verstookt. Terug naar de kolenkachel dus. Met de keuze voor kolenwarmte wordt Rotterdam extra afhankelijk van de kolencentrales, waardoor sluiting hiervan moeilijker wordt.

Rotterdams Klimaat Initiatief
De mensen achter het Rotterdams Klimaat Initiatief willen niet meedoen met deze valse beloftes. Dus hebben ze besloten dit nieuwe initiatief te beginnen. Een beweging van onderop, want de oplossing voor de klimaatcrisis gaat niet van de gevestigde orde komen, stelt men. Het Rotterdams Klimaat Initiatief is een burgerbeweging die staat voor echte duurzame oplossingen. Men wil niet terug naar de kolenkachel, maar vooruit met oplossingen als grootschalige isolatie van woningen en inzet van aardwarmte. Daarom is het belangrijk dat Rotterdam zich nu duidelijk uitspreekt tegen de plannen voor kolenwarmte, stelt men. Wilt u meer informatie of zich ook aansluiten bij het Rotterdams Klimaat Initiatief ga dan naar de website www.rotterdamsklimaatinitiatief.nl. U kunt hier ook een petitie ondertekenen.