Meerkoet_Kralingse_Bos

Doek valt voor Natuur in Kaart

Het doek valt definitief voor Natuur in Kaart. Wethouder Alexandra van Huffelen bedankt in een brief de vrijwilligers voor hun inzet. Ze schrijft ‘De financiele situatie dwingt de gemeente ertoe om meer dan ooit kritisch te zijn’ en ‘gelukkig kan de natuurdatabase van de gemeente ook zonder Natuur in Kaart‘.>>>

Het Rotterdams Milieucentrum organiseert Natuur in Kaart al enkele jaren samen met Bureau Stadsnatuur. Natuur in Kaart werd begin deze eeuw door de gemeente zelf op poten gezet. In 2006 trok de gemeente zich plots terug. Het RMC nam het project in 2006 over nadat de ruim 200 (!) natuurvrijwilligers succesvol aktie hadden ondernomen.

Tellers
De natuurvrijwilligers tellen nu al jaar en dag vogelsoorten en vlinders nadat ze cursus hebben gekregen van de stadsecologen. Regelmatig komen de vrijwilligers terug op cursus voor bijscholing en nieuwe ’telsoorten’. ´Deze Rotterdammers zijn de ´oren en ogen´ van de ´stadsnatuur´, zij houden de flora en fauna in de stad scherp in de gaten en tellen de vogel -, vleermuis en vlindersoorten. De telgegevens worden door de gemeente volop gebruikt maar ook doorgestuurd aan het Centraal Bureau voor Statistiek, en organisaties als SOVON en de Vlinderstichting‘´, vertelt Emile van Rinsum van het RMC die dan ook niet begrijpt waarom Natuur in Kaart moet worden opgeheven. Van Rinsum vervolgt: ´zo’n 30% van de telgegevens in het gemeentelijk natuurdatabase komt van deze vrijwilligers. Daarnaast zijn de tellers gewone Rotterdammers die zich voor de stadsnatuur interesseren en actief zijn in hun eigen stad. Deze mensen moeten eigenlijk een groen lintje krijgen!‘.

Tellers
De gemeente zal de komende jaren weer moeten terugvallen op proffesionele telbureaus. De kosten voor de proffesionele tellers zijn veel hoger dan het subsidiebudget dat nodig is voor van het Natuur in Kaart. Van Rinsum: ‘de gemeente gooit nu iets weg waarover we jaren hebben gedaan om het op te bouwen. Ik zie dit als een verkeerde manier van bezuinigen. De gemeente wil graag dat bewoners gaan participeren in de stad. Als je dat wil dat moet je hier ook een beetje geld voor over hebben‘.

Wordt dus niet vervolgd:


textNatuurinKaart.vHufflen.brf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.