Eerste verkiezingsdebat tijdens de Groeneconferentie

Tijdens deze Groeneconferentie op 11-12-13 in BAR gingen politici met elkaar en de zaal in debat over de duurzame koers van Rotterdam. >>>

Groeneconf.2013.1

De Groeneconferentie wordt ieder jaar georganiseerd door het Rotterdams Milieucentrum. Onderwerpen die aan bod komen hebben altijd raakvlak met groen, stadsnatuur of milieu en duurzaamheid. Ook worden er ieder jaar prijzen uitgereikt: de Groene Vogel voor de groenste vrijwilliger van het jaar, de Groene Pluim voor de groenste overheidsdienaar van 2013 en de bokalen voor de Milieuvriendelijkste tuinen van Rotterdam.

Videoverslag van de Groeneconferentie 2013 en 10 jaar Milieucentrum:

Keynote speaker
Keynote speaker was Professor Transitiekunde Jan Rotmans (ErusmusUniversiteit/ Drift), de schrijver van o.a. het boek ‘ Het oog van de vulkaan’. Professor Rotmans zette de gemoederen op scherp met zijn pleidooi. Rotmans werd voorafgegaan door een prachtige openingscolumn door hoofdredacteur Wim Nottroth van Cineac TV.

Groene Vogel
De Groene Vogel vrijwilligersprijs ging dit jaar naar Ariana Lelieveld. Zij is als vrijwilliger actief voor het Repaircafé in Rotterdam Noord en oprichtster van de lokale energiecoöperatie Blijstroom. Breed bezig met duurzaamheid dus. De prijs werd namens het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam uitgereikt door Wethouder Korrie Louwes.

Groene Pluim
Naast de vrijwilligersprijs werd ook de prijs uitgereikt voor de groenste overheidsdienaar van het jaar uitgereikt. We nemen het begrip ‘overheidsdienaar’ breed. Ook onderwijsmensen en ‘groene wetenschappers’ kunnen in aanmerking komen voor de Groene Pluim. Dit jaar ging de Groene Pluim naar stadsecoloog Niels de Zwarte van ( Bureau Stadsnatuur. Niels ondersteunt samen met zijn team vele groene initiatieven ondanks het feit dat ze niet meer onderdeel zijn van het gemeentelijk apparaat en geen structurele subsidie meer krijgen van de gemeente.

Een bijzondere ‘groene pluimvogel’ werd dit jaar uitgereikt aan Emile van Rinsum de directeur van het milieucentrum dat in 2013 haar tienjarig bestaan vierde.

Groentrekkersdebat
In opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart volgend jaar werd het Groentrekkersdebat georganiseerd met (kandidaat-)raadsleden over ‘de duurzame toekomst van Rotterdam’. In dit debat, onder leiding van RTV-Rijnmond presentatrice Suzanne Mulder, lag de focus vooral op de luchtkwaliteit, het Rotterdams Climate Initiative
en na een inleiding van stadsecoloog Niels de Zwarte ook op de stadsnatuur en de groene verbindingen in de stad.

Het raadspanel bestond uit Leo de Kleijn ( SP), Claus Verbrugge ( PvdA), Reinier de Jong ( Leefbaar Rotterdam), Judith Bokhove ( GroenLinks), Salima Belhaj ( D66) Jan Willem Verheij ( VVD) Setkin Sies ( ChristenUnieSGP, Jeroen van der Lee ( Partij voor de Dieren) en Henri Bontebal ( CDA).

Tuinenbokalen
Na het debat volgde de uitreiking van de tuinenbokalen van de competitie Milieuvriendelijkstetuin van Rotterdam. (zie onderaan het artikel het complete juryrapport).

10 jaar Rotterdams Milieucentrum
Het Rotterdams Milieucentrum bestond in 2013 10 jaar. In 2003 werd het Milieucentrum opgericht als zelfstandige organisatie. Daarvoor was het milieucentrum onderdeel van de Milieufederatie Zuid Holland. Een feestelijke receptie met muziek van Pierre van Duyl en Peer Wassenaar een prachtige videoimpressie over 10 jaar Rotterdams Milieucentrum (een productie van Cineac TV) en een serie speeches sloten de Groeneconferentie 2013 af.

Zo spraken een aantal bijzondere mensen waarmee het Milieucentrum de afgelopen 10 jaar veel samenwerkte: Marijk Huijsman (IHS, Erasmusuniversiteit), Frans van der Steen (directeur Haags Milieucentrum) en Stadsecoloog Niels de Zwarte ( Bureau Stadsnatuur). Voorzitter Patrick van Klink had het laatste woord waarna het feestje kon beginnen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.