Wabo

WABO een nieuwe wet over omgevingsrecht

Sinds 1 oktober is de WABO van kracht. Het is een nieuwe wet over omgevingsrecht. Erg belangrijk voor iedereen die actief aan de gang is met natuur, milieu, buurt -en wijkbeheer in de stad. De WABO-specialist jurist Lex de Savornin Lohman komt dinsdagavond 29 maart tekst en uitleg geven over de nieuwe wet. U kunt gratis deelnemen! >>>

Omgevingsvergunning
Wie een fabriek wil neerzetten of zijn huis wil verbouwen, heeft verschillende vergunningen nodig. De overheid wil het zo makkelijk mogelijk maken deze aan te vragen. Dit moet burgers en bedrijven veel tijd en geld gaan schelen. De overheid heeft daarom de vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu samengevoegd in de nieuwe omgevingsvergunning. In de omgevingsvergunning wordt een groot aantal bestaande vergunningen, vrijstellingen en ontheffingen uit het omgevingsrecht (ruimtelijke Ordening, milieu en natuurbescherming) in één vergunning samengebracht.

1 vergunning, 1 loket…
Voortaan is het dus: 1 vergunning, 1 loket, 1 voorbereidingsprocedure, 1 bezwaar- en beroepsprocedure. Tegelijkertijd is een verruiming ingevoerd voor het vergunningvrij bouwen, waardoor er veel meer zonder vergunning gebouwd kan worden. Daarnaast brengt de Crisis- en Herstelwet, die geldt vanaf 1 april vorig jaar, veranderingen in het beroepsrecht.

Praktijk
Hoe werkt de WABO in de praktijk? Zijn er nog voldoende mogelijkheden tot het maken van bezwaar tegen ongewenste ontwikkelingen door omwonenden? Zijn de verschillende lokale overheden (zoals deelgemeenten) voldoende op de hoogte over de werking van de nieuwe wet? Dit en nog veel meer tijdens de cursus WABO.

Cursus WABO
Dinsdag 29 maart organiseert het Rotterdams Milieucentrum een gratis cursus over de omgevingsvergunning en de nieuwe WABO. Jurist Lex de Savornin Lohman geeft tekst en uitleg.

Aan de orde komen vragen als:

• Welke vergunningen gaan er op in de omgevingsvergunning?
• Wat is de verhouding van de Wabo tot de Wet ruimtelijke ordening?
• Hoe moet de vergunning worden aangevraagd en bekend gemaakt?
• Welke voorbereidingsprocedures gelden er, en hoe kunnen derden/belanghebbenden daarop inspelen?
• Wat kan er voortaan zonder vergunning gebouwd worden, en hoe kan daar via bestemmingsplan of ontheffingenbeleid paal en perk aan worden gesteld?
• Wat betekent de Crisis- en Herstelwet voor het beroepsrecht van omwonenden en milieu-organisaties? Welke projecten vallen daaronder?
• Hoe zit het nu met het beroepsrecht van organisaties, en de argumenten die ze in kunnen brengen?

Uiteraard is er ruimte voor vragen en discussie.

Datum: dinsdag 29 maart
Aanvang: vanaf 19.30 uur inloop, 20.00 uur start cursus
Locatie: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Westzeedijk 345, (Museumpark) Rotterdam-centrum
Kosten: geen
Aanmeldenwouter.bauman@nullrotterdamsmilieucentrum.nl of bel met 010 – 4656496

Meer achtergrond informatie over de WABO:
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingsvergunning

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.