Schiebroekse-Park

Wordt er gesjoemeld met het Verdrag van Chicago?

Rechtbank doet uitspraak
De rechtbank deed 6 februari uitspraak over het rooien van 40 Schiebroeksebomen in de Weegbreestraat.
De zaak werd aangespannen door de stichting Natuurbescherming Vlinderstrik in samenwerking met de Bomenridders. Het beroep van de natuurorganisaties werd ongegrond verklaard.

Verdrag van Chicago
De rechtbank kwam tot haar uitspraak op grond van het verdrag van Chicago. De bomen in de Weegbreestraat staan te dicht op Rotterdam Airport. Eerder al sneuvelde 3500 (!) mooie oude bomen in en rond het Schiebroeksepark. Ook deze waren te hoog voor het vliegverkeer, ze vormde een gevaar voor de laag overvliegende vliegtuigen.

In het verdrag van Chicago wordt bepaald wat er op en rond vliegvelden wel en niet kan. Zoals hoogtes van obstakels. De 40 mooie oude bomen in de Weegbreestraat waren net iets te hoog. Daarom moeten ook zij nu worden gerooid tot grote spijt van vele Schiebroekenaren en de natuurbeschermers. Want je raakt toch aan je ‘buurtbomen’ gehecht.

Hoe kan dat nou?
De stichting Natuurbescherming Vlinderstrik kan het betoog van de rechtbank wel volgen. Ondanks de ecologische waarden van de bomen is het verdrag van Chicago onverbiddelijk. De vliegveiligheid gaat voor. De rechtbank komt er niet onderuit. De bomen zijn te hoog.

‘Maar….!’ zo stelt de stichting, ‘rondom die 40 bomen zijn er obstakels die veel hoger zijn! Hoe kan dat nou? Dit zou dan toch betekenen dat de deelgemeenten Schiebroek en Overschie groot gevaar lopen op neerstortende vliegtuigen. Of betekent dit dat er weer wordt gesjoemeld met het verdrag van Chicago, net zoals dit eerder is gebeurd met de rooivergunningen voor 3.500 bomen in het Schiebroekse Park???, zo stelt de stichting in haar nieuwsbrief.

Kijk voor meer informatie op de website van de stichting Natuurbescherming Vlinderstrik hier onder.

Ook de uitspraak van de rechtbank is hieronder te vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.