Atalanta_Blijdorp

Atalantajongeren naar Nador (2007)

Vrijdagochtend 9 maart 2007 vertrok een groep van 16 Rotterdamse jongeren naar Nador in noord Marokko voor een Xploreproject. Samen met twee medewerkers van het Rotterdams Milieucentrum en jongeren uit Nador gaan ze op zoek de natuur in het Rif, praten ze met plaatselijke natuur – en milieugroepen en brengen ze de mogelijkheden van eco – en duurzaamtoerisme in kaart. Ze bleven er twee weken.>>>

– Rotterdam maart 2007 –

Metafoor
De Atalantavlinder wordt als metafoor gebruikt voor het Atalantaproject. Het is een dagvlinder die tussen Nederland en Marokko heen en weer ´pendelt´ en in beide landen voor nakomelingen zorgt. In Nador leggen de Rotterdamse jongeren samen met Nadoriaanse jongeren L’association Ilmas een vlindertuin aan.

Natuur – en milieuorganisaties
De Rotterdammers gaan in Nador ook kennis maken met de natuur van het Rifgebergte en Marokkaanse natuur – en milieuorganisaties. Er wordt een gebied bezocht (Gourougo) waar de Berberaap wordt beschermd en er is een bezoek aan een organisatie die met Berberpaarden werkt en deze edele dieren weer vrij in de natuur wil gaan loslaten. Ook wordt er bekeken hoe ecotoerisme is op te zetten in het gebied en wat er voor nodig is Nador voor de actieve en ´groene´ toerist te ontsluiten. De jongeren maken hier in samenwerking met lokale en Spaanse (ontwikkelingsorganisaties) een plan voor.

(En….uiteraard wordt er gevoetbald. De Atalanta’s tegen Hilal Nador. De verliezer moet bomen planten.)

Milleniumdoelstellingen
Het Atalantaproject is een project van Xplore van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking gericht op de draagvlakversterking hier in Nederland voor ontwikkelingssamenwerking en de Millenniumdoelstellingen in het bijzonder.

Onderwerpen als klimaatveranderingen, duurzame ontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking, armoedebestrijding en de Millenniumdoelstellingen stonden centraal tijdens een aantal voorbereidingsbijeenkomsten die door het COS Rijnmond Midden Holland werden georganiseerd. Daarnaast kreeg de groep informatie over natuur en de opdracht mee van de stadsecoloog de Atalantavlinder ´in kaart te brengen´.

Cineac Nador 2
De hele reis wordt op video vastgelegd. De videodocumentaire ‘Cineac Nador 2’ wordt gebruikt bij een groot aantal draagvlakversterkende activiteiten na terugkomst in de Rotterdamse wijken. Cineac Nador 2 wordt ook uitgezonden op Cineac TV.

30ste Ortel Dunyafestival
De Atalantajongeren hebben de opdracht ieder 150 anderen te vertellen over hun project. Dit in het kader van draagvlakversterkende activiteiten.

Een van deze activiteiten is het ATALANTAPAVILJOEN drie tenten op het 30ste Ortel Dunyafestival, zondagmiddag 27 mei. Daar presenteren de jongeren zich aan het publiek. Rond het Atalantapaviljoen wordt samengewerkt met de landelijke klimaatcampagne www.hier.nu en een aantal natuur – en milieuorganisaties.

Het Atalantapaviljoen is 27 mei te vinden op het ‘solidariteitsplein’ aan de Parklaan. Het paviljoen wordt om 13.30 uur geopend door de minister van VROM Jacqueline Cramer en Wethouder Orhan Kaya. Ook is er een presenteren de jongeren samen met rapper Clifton Giersthove hun ‘Atalantarap’.

Kaapstraat
Op het binnenterrein de Kaapstraat in de Rotterdamse Afrikaanderwijk leggen de Atalantajongeren nog een Vlindertuin aan. Deze tuin is onderdeel van het gemeentelijk project de Groene Duimen. Het gaat om herinrichtingsplan voor het hele binnenterrein. De nieuwe vlindertuin is een klein onderdeel van dit project. (De tuin had al aangelegd moeten zijn maar de herinrichting van het binnenterrein is door onduidelijke redenen vertraagd.)

Gefinancierd
Het Atalantaproject dat ruim acht maanden in beslag neemt wordt gefinancierd door het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking Xplore, de gemeente Rotterdam (Bureau Externe Betrekkingen) en het Rotterdams Milieucentrum. De vlindertuin in de Kaapstraat wordt bekostigd uit de Groene Duimen. Verder ontvangt het Atalantaproject een bijdrage vanuit het VSB fonds.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.