Uitbreiding vliegveld geen goed plan

Groot vliegtuigDe uitbreiding van het vliegveld Rotterdam-The-Haugue-Airport is geen goed plan, stelt de BTV (Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast). “De uitbreidingsplannen van het voormalige 16-hoven zijn voornamelijk geschoeid op eigen belang van het vliegveld. Belang voor mens en milieu zijn vér achter gebleven” aldus de bewonersorganisatie. 

Omwonenden betalen de rekening van de uitbreiding. De groei van de werkgelegenheid, waarmee de luchthaven schermt, is ‘ondoorzichtig’ en oog voor gezondheidseffecten lijkt er nauwelijks te zijn. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft, die in opdracht van omwonenden de uitbreidingsplannen van de regionale luchthaven kritisch hebben doorgenomen.

Meer vluchten
Ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft pas naar de economische onderbouwing laten kijken door Syconomy. Bureau Syconomy wijst er op dat, binnen de bestaande geluidscontour, door minder lawaaierige vliegtuigen, er meer gevlogen kan worden dan het vliegveld in zijn rapporten aanneemt. Zeker voor de termijn van 100 jaar (die de verrichte Maatschappelijke Kosten Baten Analyse nu eenmaal vooruit kijkt) maar wellicht ook al voor de periode tot 2025. In alle groeialternatieven van het vliegveld zal het percentage zakenpassagiers lager zal zijn dan dat nu is. Het vliegveld gaat dus juist nog meer een vakantieluchthaven worden dan het nu al is. Daarmee wordt dus impliciet gezegd dat de behoefte van de zakenreizigers aan een uitbreiding (en dus meer bestemmingen) erg beperkt is. En die behoefte van de zakenreiziger was nu net het argument van de luchthavendirectie voor de uitbreidingsplannen.

Vliegveld.3

Minder banen
Syconomy zegt ook dat het van belang is te kijken naar het werkelijke aantal extra banen die zouden worden gegenereerd door de uitbreidingsplannen. Daar waar de luchthavendirectie schermt met ca 1480 banen, rekent Syconomy voor dat het netto echter gaat om ca 550 extra banen.

BTV
De bewonersorganisatie BTV ziet in de rapportten van de TU Delft en van Syconomy een bevestiging dat de uitbreiding van Rotterdam-The-Hague-Airport geen goed plan is, gezien de grote nadelen en de slechts beperkte voordelen ervan. “Deze onderzoeken bevestigen onze vermoedens: de baten zijn voornamelijk voor de luchthaven, de lasten voor de omwonenden, terwijl de regio er niet veel mee opschiet”, aldus John Poot, een van de bewonersvertegenwoordigers.

Weblink:
www.btv-rotterdam.nl