Vliegveld.2

Vraagtekens achter plannen vliegveld

De gemeente Rotterdam heeft een nieuw bestemmingsplan opgesteld voor Rotterdam The Hague Airport. Het plan legt de bestaande bedrijvigheid vast en maakt nieuwe ontwikkelingen mogelijk, zoals extra kantoor- en bedrijfsruimte.  Drie natuur – en milieuorganisaties schreven een zienswijze. De Natuur – en Milieufederatie Zuid Holland, Natuurmonumenten en het Rotterdams Milieucentrum vragen hierin aan de Rotterdamse gemeenteraad een aantal zaken nogmaals te bezien.

Luchthavenbesluit
Voor het vliegveld moet door het rijk nog een zogenaamd luchthavenbesluit worden genomen. De gemeente Rotterdam koppelt het bestemmingsplan los van dit besluit alsof er geen relatie is tussen beide procedures. De gemeente wil het bestemmingsplan gaan wijzigen, voordat bekend is hoe het nieuwe luchthavenbesluit er uit gaat zien. De natuur – en milieuorganisaties vinden dit niet de juiste gang van zaken. Het luchthavenbesluit regelt het aantal vluchten in relatie met de hoeveelheid geluid ten gevolge van vliegbewegingen naar en vanaf Rotterdam The Hague Airport. De luchthaven wil dat graag uitbreiden. Het bestemmingsplan gaat over waar en wat gebouwd mag worden. Voor dat laatste is het van belang dat eerst bekend wordt hoeveel starts en landingen en de daarbij behorende geluidproductie in het nieuwe luchthavenbesluit zullen worden toegelaten. Pas daarna kan een in het bestemmingsplan aangeven worden wat waar gebouwd kan bouwen om alle vluchten te kunnen afhandelen. Het lijkt er nu op dat het nieuwe voorgestelde bestemmingsplan van het vliegveld er op voorhand vanuit gaat dat het aantal vluchten op Rotterdam The Hague Airport zal worden vergroot.

Groei?
De Provincie Zuid Holland schrijft in haar programma Mobiliteit het doel om met name het zakelijke profiel van het voormalige ‘Zestienhoven’ te versterken. In 2020 moet minimaal 50% van de passagiers naar zakelijke bestemmingen vliegen (dus geen vakantievluchten). Ook de gemeente wil met name het zakelijke karakter van het vliegveld versterken. In het bestemmingsplan wordt dit punt geheel niet meegenomen, constateren de drie milieuorganisaties. Wel wordt er gepleit voor honderden extra hotelkamers (met name voor vroege ochtendvluchten die momenteel helemaal niet mogelijk zijn volgens het geldend luchthavenbesluit).

zestienhoven.2

Luchtkwaliteit
Onderzoek van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (het RIVM) rond Schiphol heeft aangetoond dat met name de uitstoot van ultrafijnstof door vliegverkeer veel groter is dan gedacht met alle negatieve gezondheidseffecten van dien. In het bestemmingsplan wordt aangegeven dat er geen cijfers over ultrafijnstof bekend zijn voor Rotterdam The Hague Airport maar dat dit geen probleem zou zijn. De groene organisaties stellen in hun zienswijze het hier niet mee eens te zijn. In de plannen wordt het mogelijk gemaakt dat vliegtuigen aan de grond meer mogen draaien (met name bij het opstijgen). Juist dan wordt er veel ultrafijnstof uitgestoten is aangetoond. De constatering in het bestemmingsplan dat dit geen gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit lijkt onjuist, aldus de drie organisaties. Bovendien, zo stellen zij, zet de gemeente Rotterdam sterk in op de het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad onder andere door het instellen van milieuzones. “Het is opmerkelijk om dan nu juist ruimte te scheppen voor ontwikkelingen die de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden’, aldus het Milieucentrum, de Natuur – en Milieufederatie voor Zuid Holland en Natuurmonumenten in hun zienswijze.

Lees de hele zienswijze:
Zienswijze.RTHA.20.01.2016