Grutomoord

Woede om brute gruttomoord

Jan Ochtman, voorzitter van de stichting Natuurbescheming Vlinderstrik reageert hieronder op het artikel in het AD Rotterdams Dagblad over de ‘brute gruttomoord’ in de polder Schieveen. >>> Commentaar op het artikel in het AD van 24 mei

– door Jan Ochtman voorzitter stichting Natuurbescherming Vlinderstrik –

In het AD Rotterdams Dagblad van 24 mei uiten agrariërs hun woede over de al of niet vermeende gruttomoord tijdens het zandstorten in polder Schieveen. Ook wij zijn diep teleurgesteld dat uitgerekend midden in het broedseizoen een uniek weidevogelgebied wordt vernietigd door een dikke zandlaag en dat daardoor de weidevogels niet tot broeden kunnen komen. Als het echter inderdaad zo is dat eieren onder het zand bedolven zijn, waarvoor wij overigens geen bewijzen hebben, dan hadden de agrariërs dit gemakkelijk kunnen voorkomen door ter plekke te controleren of in de onmiddellijke omgeving van het zandstorten nesten met eieren aanwezig zijn en vervolgens de milieupolitie te waarschuwen. Om hun moverende redenen hebben zij dit echter niet gedaan.

Achteraf moord en brand schreeuwen is dan al te gemakkelijk. Overigens is bewezen dat de achteruitgang van de weidevogels voor een groot deel is te wijten aan de boeren zelf, door te vroeg maaien en door te veel mest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wij staan achter het streven van Natuurmonumenten om hieraan een halt toe te roepen en om van polder Schieveen een openbaar toegankelijk natuur- en recreatiegebied te maken. Zodat iedereen kan meegenieten van de natuur, maar dan moet het bedrijventerrein wel beter worden ingepast zoals nu in het bestemmingsplan is voorzien. De Raad van State heeft onze bezwaren onderkend en vindt dat er eerst nader onderzoek moet worden gedaan naar luchtkwaliteit en bereikbaarheid. Teneinde onomkeerbare handelingen te voorkomen heeft de Raad van State in de tussentijd het bestemmingsplan tijdelijk geschorst.
Het zandstorten is zo’n onomkeerbare handeling, want een uniek weidevogelgebied dreigt hierdoor definitief te worden vernietigd.

Daarom vinden wij dat het zandstorten met name in polder Schieveen per onmiddellijk moet worden gestaakt, in afwachting van een definitieve uitspraak van de Raad van State.

Jan Ochtman – voorzitter Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.