Bewoners willen snel TASK FORCE OVERSCHIE LUCHTKWALITEIT (TOL)

Overschie.A13.oudIn een brief aan de tweedekamer fracties roepen de bewoners van Overschie de volksvertegenwoordigers op de situatie in Overschie bij de discussie over de 80 kilometermaatregel te betrekken en snel een Taskforce Overschie Luchtkwaliteit op te richten. >>>

‘De 80 kilometermaatregel op de A13 en A20 in Overschie mag niet worden opgeheven! De maatregel levert ons een betere leefomgeving op, de kwaliteit van de lucht is met 7 % verbeterd…maar we zijn er nog niet’, zo stellen de bewoners in hun brief aan alle 2de kamerfracties (zie het pdf.file hieronder).

Toezeggingen
De bewoners willen ook dat alle toezeggingen van de verschillende bewindslieden (vanaf 2002) serieus worden bekeken en dat de toegezegde maatregelen daadwerkelijk worden ingevoerd. In een gesprek met staatssecretaris van Geel op 22 december jongstleden presenteerde ‘Gezond Overschie’ het plan om van Overschie een proeftuin te maken. Een gebied waar verschillende innovatieve maatregelen kunnen worden getest.

Groen Scherm
Zo hebben bewoners een plan ontwikkeld met de titel ‘Groen scherm’. Een plan waarin een scherm van (specifiek luchtzuiverend) groen tussen de A13 / A20 en de wijk wordt aangelegd. Ook nieuwe sproeisystemen en (fijn stof) absorberende verf zijn ideeën van de bewoners die bij de staatssecretaris naar voren werden gebracht.

Tot nu echter ontbreekt het aan enige voortvarendheid en reacties blijven helaas uit.

Communicatie
Bewoners vinden de communicatie erg belangrijk. ‘Vaak weten bewoners wel dat het niet goed zit in hun wijk maar kunnen de informatie maar moeilijk boven tafel krijgen’, aldus Lilian van der Horst de voorzitter van de bewonersgroep Gezond Overschie. ‘Een ‘early warning system’ gericht op kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en carapatiënten kan zo worden ingevoerd maar is er nooit gekomen’, aldus de voorzitter ‘nu ook met de wet Arhuss (openbaarheid van milieuinformatie) is de lokale overheid min of meer gedwongen bewoners goed en juist te informeren.’

Emile van Rinsum (van het RMC die de bewonersgroep ondersteunt) stelt dat er snel een Taskforce Overschie Luchtkwaliteit moet worden opgezet ‘de bewoners krijgen al jaren toezeggingen vanuit de politiek en zonder enig overleg dreigt nu ook de 80 kilometermaatregel te worden afgeschaft, iets waarvoor de mensen in Overschie in 2001 en 2002 hebben ‘gevochten.’’

Hieronder een pdf.file met de brief aan de kamerfracties namens het RMC en de stichting Gezond Overschie:

textOverschie.tweedekamer.16juni.brf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.