Vijf redenen om (ook) voor de Waterschappen te kiezen op 15 maart

De waterschapsverkiezingen staan voor de deur. Op 15 maart kun je niet alleen op de politieke partijen stemmen voor in de Provinciale Staten maar ook op verschillende waterschapspartijen. En er valt echt iets te kiezen; over hoe we wonen, hoeveel (waterschaps)belasting er betaald moet worden, hoe we omgaan met extreem weer, de natuur of het tekort aan water.

Ga dan naar www.waterschapsverkiezingen.nl of www.MijnStem.nl voor mee informatie en STEMHULP. In de Rotterdamse regio zijn drie waterschappen: Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpennerwaard, Hoogheemraadschap Schieland en Waterschap de Hollandse Delta. In welk waterschap woon je: Open de postcodezoeker op de website: www.waterschappen.nl/mijn-waterschap/.

Vijf redenen om (ook) te gaan stemmen op een van de waterschapspartijen

1. Extreem weer komt steeds vaker voor

Misschien herinner je je nog de overstromingen in Limburg van twee jaar geleden. Of iets recenter; de droogte van afgelopen zomer. Ook in Nederland komen extreme weersomstandigheden steeds vaker voor. De vraag is; hoe wapenen we ons hiertegen? 60% van Nederland kan overstromen, maar met zo’n 18 duizend kilometer aan waterkeringen, zoals dammen, dijken en sluizen, wordt ervoor gezorgd dat onze sokken droog blijven. Om dit zo te houden moeten we blijven innoveren en investeren in het onder-houden van deze dammen, dijken en sluizen. Wat we ook kunnen doen is afwachten en het probleem op-lossen als het zich aandient; dus niet vooraf investeren, maar bijvoorbeeld schade herstellen na een over-stroming.

2. Ook in Nederland is een tekort aan water

De zomers worden steeds heter en steeds vaker komt er ook in Nederland extreme droogte voor. Onder-zoeken laten zien dat dit in de toekomst alleen maar meer wordt. En het is precies droog op de momenten dat er veel water nodig is voor de natuur, boeren, industrie en consumenten. Bewust(er) omgaan met water is dus belangrijk. Gemiddeld verbruiken we in Nederland 120 liter water per persoon, per dag. Maar stel je verbruikt minder water, vind je dan dat je beloond moet worden of moet iedereen gewoon even-veel waterschapsbelasting betalen?

3. Bijna een derde van Nederland ligt onder de zeespiegel

Het laagste punt van Nederland ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel op 6,76 meter onder zeeniveau. Hier-mee behoort Nieuwerkerk aan den IJssel tot de 26% van ons land dat zich onder de zeespiegel bevindt. Daar komt nog bij dat in 60% van Nederland de kans op overstromingen aanwezig is. Maar hoe moet dat nou als je op een van deze plekken woont? Bepaalt het water waar onze huizen komen, of bepalen onze huizen waar het water mag komen? Daar kun je op 15 maart over stemmen.

4. Rioolwater zuiveren wordt steeds duurder

Al het water uit onze gootsteen, wc’s en douches moet gezuiverd worden voordat we het weer kunnen gebruiken. Hoe vervuilder het water; hoe duurder het zuiveren. In principe mogen alleen de 3 P’s in het riool komen: poep, plas en papier. Al het andere vraagt om extra zuivering. Dat betekent hoe bewuster we omgaan met het water dat we door het riool spoelen, hoe makkelijker het gezuiverd wordt. Wat vind jij moeten we hier meer op inzetten of juist meer belastinggeld investeren in betere zuiveringen?

5. Het water in Nederland moet schoner

Het water in sloten, beken en rivieren is al veel schoner dan dertig geleden, maar voor de natuur zou het beter zijn als het nog schoner wordt. Wat vind jij: moeten de waterschappen volop inzetten op super schoon water of hoort vervuiling er tegenwoordig toch een beetje bij?

Er valt dus genoeg te kiezen. Benieuwd wat het beste bij jou aansluit? Ga dan naar www.waterschapsverkiezingen.nl of www.MijnStem.nl.