4_vrijwilligers_IsabelleBoon

DakAkker bij de 10 challenges!

De Rotterdamse DakAkker, het grootste stadslandbouwdak in Europa, is 1 van de 10 uitgekozen ‘challenges’ in de competitie Challenge stad van de toekomst. In totaal werden er drie (!) innovatieve projecten uit Rotterdam geselecteerd door de jury waar Daan Roosegaarde de voorzitter van is.

De stad van de toekomst
De grootste uitdagingen liggen er in de steden. Steden zijn nu al broedplaats van nieuwe ideeën, inzichten en werkwijzen. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? In de Stad van de Toekomst wekken we zelf veel meer duurzame energie op, bedrijven, universiteiten, overheid en de bewoners werken samen aan innovatieve oplossingen en dat zorgt weer voor economische groei. Via open data en slim vervoer zijn we optimaal verbonden en mobiel. Er zijn veel meer betaalbare en duurzame woningen. Panden die niemand meer wil, worden de basis voor de productie van andere gebouwen. Van de reststromen van ons voedsel maken we bio-plastic en verf en de zorg is uitstekend en veel meer op preventie gericht dan nu. Operaties in de ziekenhuizen zijn minder ingrijpend en goedkoper door geavanceerde technieken. We zijn allemaal veel fitter doordat we bijna overal met de fiets kunnen komen – al dan niet in combinatie met ander vervoer, zoals een leenauto op waterstof. Onze kinderen spelen lekker en veilig buiten in het vele groen en eten gezonder van producten uit de eigen stad. Zou het kunnen? DakAkker.KIO-0088

Prijzen
De Challenge Stad van de Toekomst biedt de kans om mooie initiatieven sneller te verwezenlijken. Men ging op zoek naar innovaties die het stedennetwerk van Nederland in staat stellen verder te groeien en die helpen onze steden leefbaar te houden, nu en in de nabije toekomst. Er werden honderden ideeen ingestuurd en maar 10 uitgekozen waarvan drie uit Rotterdam: BlueCity010 (Tropicana), Hotspot Hutspot en de DakAkker. Overige projecten zijn: Stadslab BuiksloterhamGewildgroeiDe Drijvende Biocascade WaterzuiveringLOFT2GO | pop-up loftappartementen in leegstaande kantorenMobiele Dijken, water stop je met waterThe Salt CityHemelwaterbluecity010

De finalisten mogen deelnemen aan de “Urban Accelerator”. De uiteindelijke winnaars verdelen een geldbedrag van in totaal 50.000 euro; 20.000 en 10.000 euro voor de nummer 1 en 2 en 20.000 voor de winnaar van de publieksprijs!

De Challenge ’Stad van de Toekomst’ is een initiatief van de Agenda Stad en de Innovatie-estafette 2016 in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, Kennisland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Filmpje voor Challengestad