KIO-7193

Broodnodig, nodig in Rotterdam

BroodNodig wil het probleem van broodafval in Rotterdam aanpakken. Brood zwerft te veel rond in onze ‘buitenruimte’ met alle gevolgen van dien. Vaak met de goede intenties strooien bewoners (te veel) brood voor ‘de eendjes’ waarmee alleen de ratten worden gevoerd. Veel brood verdwijnt in de afvalbakken en honderden kilo’s brood worden afgeleverd bij kinderboerderijen terwijl die daar niet op zitten te wachten. Brood is niet alleen in Rotterdam een probleem, op wereldschaal is brood voedsel-afvalstroom nummer 1, aldus de FAO (wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties). “In Nederland alleen al gaat 50.000 ton (!) oud brood per jaar de afvalcontainers in vanuit de supermarkten, broodfabrieken en bakkers“, vertelt Angelique Vandevenne initiatiefneemster van Broodnodig. “Burgers gooien zo’n 10 miljoen boterhammen per dag weg!”.

Trailer van ‘BroodNodig’ de movie!

Samen met het Milieucentrum wil BroodNodig het broodoverschot aanpakken. “Om te beginnen in Rotterdam” stelt Angelique. Brood is van een hoge calorische waarde d.w.z. er zit veel energie in. BroodNodig wil die energie terugwinnen via broodvergisters waarin oud brood wordt omgezet in groen(bio)gas. “Niet van die enorme apparaten maar kleine handzame machines die bij bakkers, op de kinderboerderij of in de keuken van restaurants kunnen worden geïnstalleerd“. vertelt Vandevenne. “Deze Broodvergisters worden momenteel ontwikkeld in samenwerking met de Rotterdamse bedrijven ‘Better Future Factory‘ en Studio Catinca Tilea. We hebben ook al een aantal testsites zoals bij Jordy’s bakery en op een aantal kinderboerderijen in de stad. Komend jaar komen we ook met een videodocumentaire over de brood als afvalstroom ‘BroodNodig de movie’.”“.

 KIO-7211
Op de foto’s hierboven het prototype Broodvergister die door Cascoland (Amsterdam) werd intwikkeld i.s.m. met EnkiEnergy

BroodNodig onderzoekt ook andere mogelijke broodtoepassingen zoals paneermeel of (brood)papier. “Brood heeft vele mogelijkheden“, vertelt initiatiefneemster Vandevenne. “Maar Broodnodig is ook een doorlopende afvalcampagne waarin we mensen laten zien dat brood waarde heeft en dat het niet in de afvalbak of op straat hoort! No bread to waste!!!” aldus de bevlogen initiatiefneemster.

Weblink:
www.broodnodig.co