Petitie aangeboden aan Tweede kamer
Het Recycling Netwerk en het Milieucentrum hebben dinsdag 17 juni bij de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor het statiegeld op plastic flessen. Een petitie met ruim 50.000 handtekeningen werd aangeboden aan de leden van de commissie milieu. Door de Stichting De Noordzee werd een koker overhandigd met 100 flessendoppen die werden gevonden op het strand.
Het Recycling Netwerk heeft dinsdag 17 juni de leden van de kamercommissie milieu een petitie aangeboden voor het behoud en de uitbreiding van statiegeld op plastic flessen. De petitie werd door ruim 50.000 mensen getekend via de website www.echteheld.nl. De actiegroep ‘Statiegeld moet blijven!’ overhandigde symbolisch ook hun gelijknamige Facebookpagina, die in nog geen twee maanden tijd bijna 55.000 likes (!) verkreeg. Stichting De Noordzee nam een koker met 100 flessendoppen mee, hun gemiddelde ‘vondst’ op 400 meter strand. Ook overhandigde de directeur van de stichting de Noordzee Eelco Leemans een brief over plastic in zee (zie de weblink naar deze brief onderaan het artikel).
Statiegeld moet blijven
De campagnes van Echte Held en “Statiegeld moet blijven” richten zich op de dreigende afschaffing van het statiegeld op grote plastic flessen. Vorige week besloot staatssecretaris van milieu Wilma Mansveld de beslissing met een jaar uit te stellen. “Een goed begin, maar we zijn er nog lang niet”, volgens Lianne Kooistra van de actiegroep ‘Statiegeld Moet Blijven!’. “Het bedrijfsleven heeft nu een jaar extra de tijd om alsnog eerder gemaakte afspraken na te komen. Na dat jaar kan het statiegeld alsnog worden afgeschaft. Dat zou een grote teleurstelling zijn, want statiegeld levert de beste inzamelingsresultaten op. Het is eigenlijk heel simpel: als iets waarde heeft, ligt het niet op straat”.
Steeds meer doppen op het strand
Stichting De Noordzee vindt bij haar schoonmaakacties op het strand steeds meer plastic flessen en doppen. Omgerekend naar de gehele Nederlandse kust liggen er in totaal bijna 90.000 doppen. Jeroen Dagevos van de stichting hierover: “We kunnen 100% van ons huisvuil gaan recyclen, maar wanneer we het afval op de straten, in de parken en op onze stranden niet aanpakken dan blijft er afval in de Noordzee komen en zal de plastic soep in de oceanen alleen maar verder toenemen.”
Statiegeld op kleine flesjes
De inzet van het recyclingnetwerk en de stichting de Noordzee is dan ook geen uitstel, maar uitbreiding van het statiegeld. Robbert van Duin van Recycling Netwerk: “De verkoop van kleine plastic flesjes is de afgelopen tien jaar met 80% gestegen. Er worden inmiddels zelfs meer kleine flesjes dan grote flessen met frisdrank en water verkocht. Juist die kleine flesjes veroorzaken veel zwerfafval en komen uiteindelijk voor een deel in de plastic soep in de oceanen terecht. En juist daarom worden overal ter wereld statiegeldsystemen ingevoerd en uitgebreid. In Nederland moeten we ook zo wijs zijn en statiegeld niet afschaffen, maar uitbreiden.”
Lees de brief van Stichting De Noordzee aan Staatssecretaris Mansveld –
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!