Passen wormenhotels in het straatbeeld?

Past een wormenhotel in het straatbeeld? De commissie ACOR (adviescommissie openbare ruimte) van de gemeente vindt van niet. Het Rotterdams Milieucentrum, initiatiefnemer van de wormenhotels, schreef de commissie en de wethouder buitenruimte een brief.

Wormenhotels
In Amsterdam zijn ze een hit! 150 wormenhotels staan daar al en er komen nog eens 150 exemplaren bij. Per wormenhotel kunnen maximaal 20 gezinnen hun groente – en fruitafval kwijt en de wormen doen de rest. Een keer per jaar gaat de grote compostbak open en rolt er mooie zwarte compost uit voor de (gevel)tuin. Een ideaal systeem voor een verdichte stad als Rotterdam waar in veel wijken ‘groente – fruit – en tuinafval’ niet apart wordt opgehaald. De gemeente is op een goedkope manier van het extra gewicht in de vuilniszakken af, want groente – en fruitafval is aan de zware kant.

De Kas
Architect Arie van der Ziel van de stichting Buurtcompost (en de nummer 3 op de duurzame 100 van Trouw) ontwikkelde en bouwde samen met ecoloog Wouter Bauman van het milieucentrum het robuuste Rotterdamse wormenhotel van Europees kastanjehout (met duurzaamheidsverklaring!). Het eerste wormenhotel staat er al, bij stadskwekerij De Kas een bewonersinitiatief in de wijk Blijdorp. Ook hier gaat een groep bewoners goed voor de wormen zorgen en de wormen zorgen weer voor mooie compost.

Straatbeeld
De adviescommissie voor de openbare ruimte, tevens de waakhond van de Rotterdamse stijl, gooit nu roet in het eten. De wormenhotels passen niet in het straatbeeld en niet in de Rotterdamse stijl, aldus de commissie. Tevens is men bang voor vandalisme en de invloed van weersomstandigheden. ACOR adviseert dus negatief over wormenhotels in de openbare ruimte.

Brieven
In een brief aan de buitenruimtecommissie schrijft het milieucentrum dat de Rotterdamse wormenhotels robuust genoeg zijn om het Hollandse weer te weerstaan en dat een ’tramhuisje’ vandalisme gevoeliger is dan een stevig wormenhotel. De wormenhotels worden beheerd door een groep bewoners uit de straat … dus mocht het niet goed gaan dan is een wormenhotel snel weer weg. Over smaak en stijl valt natuurlijk te twisten. Past het wormentorentje (met een lichte knik) in het straatbeeld van Rotterdam? De initiatiefnemers vinden van wel. In ieder geval past het milieucentrum haar materialenkeus niet aan. Zij gebruiken duurzaam Europees kastanjehout. De Rotterdamse stijl gebruikt niet duurzaam tropisch hardhout. Daarover valt dus wel te twisten.

Lees de brief aan de commissie ACOR:
ACOR.wormenhotels.2.2020