Debat van de duurzaamheid met Maurits Groen

Woensdagavond 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid werd in Rotterdam het Debat van de Duurzaamheid georganiseerd onder leiding van Maurits Groen. >>>

Debatduurzaam.2012.1 Debatduurzaam.2012.5 Debatduurzaam.2012.4 Debatduurzaam.2012.6

In de hal van de Deelgemeente Noord werd gedebateerd over het lokaal opwekken van duurzame energie. Met gastsprekers van de nieuw opgerichte Rotterdamse coöperatie Blijstroom, van Amsterdam Energie, uit de Haagse Vinexwijk Ypenburg, van de Woonbond, Atrive en de woningcorporatie Woonstad. Ook waren er sprekers van koepelorganisaties als HierOpgewekt en De Unie.

Op 6 oktober tijdens de Markt van de Duurzaamheid ging de nieuwe lokale energie-coöperatie Blijstroom officieel van start. Blijstroom wil lokaal in Rotterdam Noord duurzame energie opwekken, gezamenlijk met duizenden bewoners duurzame energie inkopen en werken aan het energiezuiniger maken van de woningen. De opbrengst van het zelf opwekken en verkopen van duurzame energie wordt door Blijstroom geherinvesteerd in de wijken in Noord. Blijstroom is de eerste lokale duurzame energiecoöperatie van bewoners in Rotterdam. Steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht maar ook Texel gingen Rotterdam voor met dit soort initiatieven. In totaal zijn er de afgelopen maanden ruim vijftig duurzame en lokale energiecoöperaties opgericht in Nederland. Een ontwikkeling die niet meer te verwaarlozen is dus.

Wij krijgen kippen
Er werden coöperaties opgericht zoals: Amsterdam Energie, en het Amsterdamse Wij krijgen kippen, de Haagse Vogelwijk Energiek, het Utrechtse Energie-U en Texel Energie. Deze laatste coöperatie is met een 2000 ‘aansluitingen’ de meest succesvolle tot nu toe. Er ontstonden de afgelopen tijd ook landelijke koepelorganisaties voor lokale energiebedrijven zoals E-decentraal die samenwerkt met de provinciale milieufederaties en de HIER klimaatcampagne in de campagne HierOpgewekt. De landelijke aktieorganisatie Urgenda en Texel-Energie en de Windunie bundelden in oktober hun krachten in de nieuwe koepel De Unie. Van de koepelorganisaties HierOpgewekt en De Unie waren 10 oktober vertegenwoordigers aanwezig om mee te praten over de lokale energie-coöperatie in Rotterdam.

Uitzending van TV Rijnmond over Blijstroom en het energieinitiatief in de Haagse wijk Ypenburg:

Haal energie uit Biesland
Ardo de Graaf uit de Haagse Vinexwijk Ypenburg en Rolf Steenwinkel van Amsterdam Energie vertelden 10 oktober over hun ervaringen met de opstart van een energiecoöperaties. Ardo hielt een zeer geanimeerd betoog over de start van het energieinitiatief in Biesland, een buurt die deel uitmaakt van de Vinexwijk Ypenburg in Den Haag. Met de campagne ‘Haal energie uit Biesland’ haalde hij veel bewoners over de streep om mee te doen met het opwekken van duurzame energie. Een deel van de zonnepanelen kwamen op het dak van een boer in de buurt te liggen omdat daar in de wijk zelf geen plek meer voor was.

Het probleem is momenteel echter dat er boven een bepaalde grens aan opgewekte (kwH) energie extra energiebelasting moet worden betaald. Hierdoor is het dus moeilijk om collectief eigen energie op te wekken zoals in Biesland. Ook mogen jouw zonnepanelen weer niet op andermans dak liggen, ook dan wordt je plots ‘energiebedrijf’ en moet je ook nu weer extra belasting gaan betalen. Een probleem waar alle lokale energie initiatieven tegenaan lopen.

Het zogenaamde salderen *) is een politieke zaak die snel moet worden opgelost waar snel een oplossing voor gevonden moet worden zodat bewoners daadwerkelijk met collectieve duurzame energie opwekking aan de slag kunnen gaan.

Debatduurzaam.2012.2 Debatduurzaam.2012.3


Amsterdam Energie

Omdat het zelf opwekken van duurzame energie en doorleveren aan de bewoners nu nog niet financieel aantrekkelijk is richt Amsterdam Energie zich de komende tijd vooral op energiebesparing in woningen, vertelde oprichter Rolf Steenwinkel. Daarnaast levert Amsterdam Energie als partner van de Noord Hollandse Energie Coöperatie wel duurzame energie aan haar leden tegen een goede prijs. Rolf benadrukte verder het belang van een slimme campagne om leden te winnen voor je coöperatie.

Duurzame energie Unie
Rense van Dijk directeur van de pas opgerichte koepelorganisatie voor lokale energiebedrijven De Unie vertelde over de ondersteuning die de nieuwe organisatie kan bieden aan startende lokale energiecoöperaties. Van Dijk wil met de De Unie vooral lokale initiatieven faciliteren en stimuleren bij de opwekking en afname van duurzame energie. Rense ziet dit als onderdeel van de energietransitie naar een duurzame energievoorziening in Nederland. Maar De Unie levert ook diensten aan haar lidorganisaties ter bevordering van de best mogelijke exploitatie tegen een zo laag mogelijke prijs.

Hier Opgewekt
Ook Bert Bakker van het samenwerkingsverband Hier Opgewekt was er om enig commentaar te geven. Op 15 november organiseert Hier Opgewekt een grote landelijke conferentie over duurzame energieinitiatieven. Hét evenement voor lokale duurzame energie initiatieven met meer dan 30 workshops. (kijk op www.HierOpgewekt.nl voor meer informatie).

De plannen van Blijstroom
Jorg Hilbig een van de oprichters van de Rotterdamse energiecoöperatie Blijstroom vertelde over de plannen in Rotterdam Noord. ‘Zoveel mogelijk bewoners moeten vooral aspirant lid worden van deze nieuwe coöperatie, stelt Jorg. Medio 2013 wil Blijstroom minimaal 500 aspirant leden hebben zodat ze ook echt van start kunnen gaan met het opwekken van duurzame energie en het grootschalig inkopen van duurzame energie. ‘Goedkoper voor de consument en de opbrengst gaat naar direct in duurzame projecten voor de wijken in Noord’, legte Blijstromer Jorg Hilbig uit.

Corporaties
Ook woningcorporaties komen in beweging nu blijkt dat zonneenergie een goede investering is. Begin dit jaar kondigden 31 woningcorporaties aan mogelijkheden voor grootschalig gebruik van zonnepanelen op huurwoningen te gaan onderzoeken. Adviesbureau Atrivé nam het initiatief voor het project ‘Zonnig Huren’.

Filmpje over Zonnig Huren:

Caroline Lemmen van Woonstad, Mirjam Pronk van Atrivé en Jaap van Leeuwen van de Woonbond vertelde 10 oktober meer over de plannen. Ook in Rotterdam Noord willen de woningcorporaties op grote schaal zonnepanelen op de daken. Met de huurders wordt vervolgens gepraat hoe dit ook voor hen financieel voordeel kan hebben. Huurders kunnen hierbij de hulp van de Woonbond en het Milieucentrum inroepen. Want bij het ‘berekenen’ van het huurdersvoordeel kunnen verschillende methoden worden gebruikt.

*) = Salderen in het kader van energieleverantie in Nederland betekent dat door de energieleverancier de teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik van de afnemer. Hierdoor ontvangt de afnemer dezelfde prijs (inclusief belastingen en transportkosten) voor de teruggeleverde energie als wat hij betaalt voor de energie die hij op een ander tijdstip van de energieleverancier afneemt.

Weblinks
www.milieucentrum.rotterdam.nl
www.rotterdam.nl/noord
www.blijstroom
www.duurzameenergieunie.nl
www.amsterdamenergie.nl
www.TexelEnergie.nl
www.hieropgewekt.nl
www.woonbond.nl
www.urgenda.nl
www.woonstad.nl
www.nhec.nl
www.mauritsgroen.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.