Meer dan 100 ‘milieuvoorlichters’ in Tarwewijk (2009)

Maandagochtend 29 juni (2009) overhandigt de Rotterdamse milieuwethouder Rik Grashoff certificaten aan meer dan 100 vrouwen uit de Rotterdamse Tarwewijk. Wat begon met de opleiding van 11 milieucoaches resulteerde in ruim 100 milieuvoorlichters die bij mensen thuis voorlichting geven over energiebesparing en duurzaamheid. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee! 11 vrouwen kregen de afgelopen maanden een uitgebreide cursus milieucoach en iedere milieucoach heeft weer 8 tot 10 vrouwen opgeleid tot ‘milieuvoorlichter’. >>>

IMG_5058 IMG_5126 Tarwewijk.1 IMG_5064

Tarwewijk doet ’t
De cursus milieucoach werd gegeven door docenten van SME advies. In zeven bijeenkomsten werden 11 vrouwen opgeleid tot milieucoach met het doel weer andere vrouwen op te leiden. Het materiaal en het concept van ’train – de – trainer’ van SME werd hierbij gebruikt. Projectleider Mohamed Hacene: ‘Dat is gelukt! Want in totaal zijn er meer dan 100 vrouwen opgeleid door de 11 coaches.’ Het project werd van harte ondersteund door de Deelgemeente Charlois.

Energiebesparing
Onderwerpen van de cursus milieucoach waren: energiebesparing, afvalbeleid, milieu/klimaat en presenteertechnieken. De coaches trainen op hun beurt weer vrouwen die bij mensen thuis voorlichting kunnen geven over energiebesparing, afval en waterbesparing. Ook blijven de coaches de vrouwen ondersteunen bij het geven van adviezen aan anderen. De coaches en ‘voorlichters’ worden straks ook ingezet bij bijeenkomsten in buurthuizen. De coaches en ‘voorlichters’ geven vooral bij de mensen thuis tips over energiebesparing, afval en duurzaamheid in eigen huis en buurt.

MilieuDivers
Al drie jaar organiseert het Rotterdams Milieucentrum activiteiten in de Tarwewijk (deelgemeente Charlois). Het begon allemaal met wijkbijeenkomsten waar de videodocumentaire ‘Cineac Nador’ werd getoond en gepraat over milieu. Daarna organiseerde het RMC een aantal cursussen en workshops over duurzaamheid en energiebesparing. Langzamerhand ontstond er in de Tarwewijk een soort ‘milieugroep’ vanuit de vrouwen die actief waren rond de stichting Cleo Patria.

Projectleider Mohamed Hacene: ‘Toen Senternovem met het plan kwam Vogelaargelden in te zetten om meer met milieu en energiebesparing te doen in de Tarwewijk was het niet moeilijk om voor de cursus milieucoach direct een aantal vrouwen actief te krijgen. De afgelopen jaren hebben we vanuit het milieucentrum al een flink aantal activiteiten op het gebied van milieu georganiseerd.

Excursie
Dinsdag 19 mei gingen ruim 70 vrouwen van de groep op excursie naar de duinen in Hoek van Holland. Het animo was zo groot dat de bus te klein was. In klimaatcentrum de Zeetoren werd de groep ontvangen door de medewerkers van Stichting Ark . De deelneemsters kregen een natuurexcursie van ervaren natuurgidsen. ‘De vrouwen hebben kennisgemaakt met de geweldige natuur van de Hoekse Duinen. Het was een rijke ervaring die een belangrijke bijdrage zal leveren aan de voorlichtingen die gegeven gaan worden‘. aldus Mohamed Hacene, ‘De deelnemers kijken nu op een andere manier naar het natuur. Op een positieve en meer duurzame manier. (zie de fotoserie bovenaan het artikel).

Uitreiking certificaten ‘Dat levert wat op!‘ door Wethouder Rik Grashoff
Maandagochtend 29 juni
09.30 uur
Wijkgebouw Tarwewijk
Wolphaertsbocht 500
3081 KZ Rotterdam

Informatie over en aanmelden voor het project Tarwewijk doet ’t bij: Mohamed Hacene van het Rotterdams Milieucentrum:
mohamed.hacene@nullrotterdamsmilieucentrum.nl

Weblinks naar de projectpartners:
SME advies
Senternovem
www.milieucentrum.rotterdam.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.