versnelling010

Druppel op een gloeiende plaat…

 

Rotterdam – 12 februari 2014 – door Emile van Rinsum – De gemeente wil 10.000 duurzame en energiezuinige woningen in 4 jaar tijd. 10.000 huisgezinnen krijgen hierdoor lagere woonlasten en meer wooncomfort. Woningen worden goed geïsoleerd krijgen ‘plusplusplusketels’, dubbelglas en zelfs zonnepanelen op dak! Goed voor de portemonnee van de bewoners! De woonlasten kunnen hiermee wel eens met enkele tientjes naar beneden per maand. Zeker als je zelf als bewoner ook een beetje oplet en ‘opzuinig‘ gaat, ledlampjes indraaien, radiatorfolie plakken, de thermostaat een paar graadjes lager etc.. Ook goed voor het milieu want minder stoken is minder vieze lucht! Daar zijn wij als milieucentrum natuurlijk erg blij mee!

Promotiefilmpje (begin 2014):

Is dat genoeg?
Maar 10.000 woningen in 4 jaar? Is dat genoeg? Kan Rotterdam niet beter? Ietsje meer? Is dit de stad van de stadsvernieuwing? We zijn de stad die in de jaren zeventig en tachtig complete wijken renoveerde! Het gaat nu om 2000 – 3000 woningen per jaar. Een aantal dat sowieso in het reguliere onderhoudsprogramma en het ketelvervangingsplan van de woningcorporaties had moeten zitten. Dus wat is nieuw? We hebben het op zo’n 2000 woningen op zo’n 180.000 (!) corporatiewoningen van Woonbron, Vestia, Woonstad, Havensteder e.a. bij elkaar en honderdduizenden woningen van eigenaar-bewoners en particuliere huiseigenaren. Dit is dan toch een DRUPPEL op een gloeiend hete plaat?

Duurzamedoelstellingen
Om alle zelf gestelde klimaat – en duurzame-doelstellingen van de gemeente en woningcorpotaties te halen, te voldoen aan de vele ondertekende convenanten, het energieakkoord, het Aedes/Woonbond akkoord etc. mag er in Rotterdam echt wel een tandje bij. En nog erger in Amsterdam gaat het allemaal veel sneller! (In Den Haag en Utrecht ook).

Slimwonen
Op de website www.slimwoneninrotterdam.nl stelt de gemeente om bij het behalen van dit resultaat intensief te willen gaan samenwerken met bewoners, VvE’s, woningcorporaties, bouwbedrijven en energieleveranciers. Komt die samenwerking (met name met bewoners!) van de grond in Rotterdam? De logo’s van de Slimwonen partners zoals Eneco, de BAM, Dura Vermeer, Smits Vastgoed, Era (aannemersmaatschappijen), RABO-bank e.a. staan prominent op de Slimwonen-site. Zoveel overheden, bedrijven, aannemers, banken en woningcorporaties die samenwerken aan het verduurzamen van 10.000 woningen in Rotterdam. Een beetje gênant als je weer over hoeveel woningen het eigenlijk gaat …

Versnel 010!

Websites:
www.slimwoneninrotterdam.nl
www.rotterdamclimateinitiative.nl (versnelling010)
www.atrive.nl (versnelling010)

Websites partners in het consortium onder de naam Versnelling 010 met doel de verduurzaming van 10.000 Rotterdamse woningen: 
www.bam.nl
www.rabobank.nl
www.duravermeer.nl
www.eneco.nl
www.woonbron.nl
www.woonstad.nl
www.vestia.nl
www.smitvastgoed.nl
www.nuon.nl
www.stedin.nl
www.eracountour.nl
www.havensteder.nl
www.waifer.nl