Symposium groenedaken druk bezocht!

Donderdagmiddag 3 juli werd het druk bezochte symposium “Wij willen groen’  over groenedaken gehouden. Het symposium werd geopend door Luc Smits (LSI eigenaar van Het Schieblock) en Nils Berndsen (voorzitter van de Rotterdamse raadscommissie milieu). Emile van Rinsum (directeur milieucentrum) overhandigde hen de eerste exemplaren van het boekje “Dakakker Rotterdam”. Het symposium kreeg een internationaal karakter door een aantal buitenlandse gasten zoals professor en architect Thomas Chung (School of architecture Hong Kong), Kristan Skaarup (GRO rooftopfarm in Kopenhagen) en projectleider Jo Huyg van het het Abattoir in Brussel.

KIO-03086 KIO-02634 KIO-03458 KIO-03452

Het symposium werd mede in het kader van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) georganiseerd door het Rotterdams Milieucentrum i.s.m. Binder Daktuinen en Optigroen. We lieten ons 3 juli inspireren door Wouter Bauman en Angelique Vandevenne van de Dakakker (met haar 1000 m2 de grootste Dakakker in Europa), Kristan Skaaruop van Dakakker “GRO” in Kopenhagen (de eerste Dakakker in Denemarken van 700 m2),  Thomas Chung medebedenker van diverse mooie “rooftopfarms” in China en de plannen voor de grootste Dakakker in Europa op het Brusselse Abattoir. Dit Belgische plan werd toegelicht door projectleider Jo Huyg. 

KIO-02960 KIO-02711

Financiering 
De voordelen en effecten van groene daken voor het klimaat in de stad werden toegelicht door ‘dakwetenschapper’ Dr. Christoph Maria Ravesloot en Evelien Bronsdijk (Gemeente Rotterdam). In deze workshop werd ook ingegaan op financiële aspecten. Rotterdam is een van de steden waar een subsidieregeling is voor groene daken. Eind dit jaar loopt deze subsidiemogelijkheid af. Een toekomstige financiële regeling zou goed via een korting op de waterschapsbelastingen kunnen lopen. In Rotterdam werd de afgelopen 4 jaar zo’n 200.000 m2 groen dak werd gerealiseerd dankzij deze succesvolle subsidieregeling. Maar zal deze opwaartse beweging blijven als de subsidieregeling er niet meer is?

Powerpointpresentatie van Dr. Christoph Maria Ravelsloot over financiering en “Waarom willen we groene daken?
WeWantGreenRoofsRMC03-07-2014opening

 

Dakeducatie
Geheel in de stijl van ¿?Dakennie¿?, het educatieprogramma van de Dakakker, werden de deelnemers aan de workshop “Dakeducatie” aan het werk gezet met klei, zaden en rode peper. Het resultaat was een fors aantal verse zaadbommen. Dakeducator Angelique Vandevenne kreeg onderwijl de kans te vertellen over het programma voor basisscholen op de Dakakker dat al een groot aantal klassen heeft laten kennismaken met groenedaken, stadslandbouw en klimaatverandering.

Aanleg en beheer
Wouter Bauman (Rotterdams Milieucentrum) en Rob Luyk (Binder daktuinen) vertelde volop over de aanleg en het beheer van een daktuin zoals de Dakakker. De Dakakker werd april 2012 aangelegd in 3 weken tijd. Daarna begon het avontuur op dak dat uiteindelijk tot een bloeiende Dakakker leidde met volop groente en fruit dat geleverd wordt aan diverse restaurants in de directe omgeving van Het Schieblock.  Tijdens deze workshop passeerde ook het houden van bijen op dak ‘de revue’.

KIO-03246 KIO-03037 KIO-02946 KIO-03099

logo optigroen        Binder.daktuinen.1      npl.logo  Gemeente.logo

Het symposium wordt financieel mogelijk gemaakt door:  de firma’s Optigroen en Binder daktuinen, de Gemeente Rotterdam (Programma Duurzaam) en de Nationale Postcodeloterij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.