Succesvol eerste Energiecafe010 in de Hub

KIO-3656  KIO-3706  KIO-3735  KIO-3701

Zaterdag 1 juni organiseerde het Rotterdams Milieucentrum het eerste ‘energiecafe010’ in de Hub Rotterdam. Een middag met workshops, een excursie en discussie. Er werden ook certificaten uitgereikt aan nieuwe milieucoaches. Wethouder duurzaamheid Alexandra van Huffelen en Karin Bebelaar de portefeuillehouder milieu van de Deelgemeente Delfshaven reikten de certificaten uit aan een nieuwe groep milieucoaches die de afgelopen maanden de cursus Milieucoach hadden gevolgd. Na de uitreiking konden de workshops en de excursie beginnen.

Pitches
We trapten 1 juni af met een aantal bijzondere pitches door milieucoaches. Na de pitches vond de uitreiking plaats van de certificaten aan een compleet nieuwe lichting Milieucoaches. De wethouder duurzaamheid van Rotterdam Alexandra van Huffelen en Karin Bebelaar de portefeuillehouder milieu van de Deelgemeente Delfshaven reikten gezamenlijk de certificaten uit

Workshops
De officiële ceremonie werd gevolgd door de eerste ronde workshops.
De Workshop van Carolien Hoogland van de Energiesprong ging over leven zonder geld. Caroline leefde in 2010 een jaar zonder geld, ze vertelde over deze zeer bijzondere en duurzame ervaring. Kijk http://eenjaarzondergeld.nl 

De workshop van Richard Ruijtenbeek van de Archimedes ging over ‘zijn’ ‘wokkelwindmolen’. Hetgeen hem al snel de bijnaam ‘Willie Wokkel’ opleverde. Richard is een van de Rotterdamse Milieucoaches maar ook de ontwikkelaar van deze ‘wokkelwindmolen’. Een makkelijke molen voor op daken maar die nog wel volop getest gaat worden. Meer informatie op: www.archimedes.nl

Naast deze workshops werd er ook een excursie georganiseerd door en naar het huis van Niek van Vliet. Een energieneutraal en Cradle to Cradle gerenoveerde huis. Niek van Vliet verbouwde zijn huis energie neutraal, c2c en met natuurlijke ventilatie. We gingen bij hem langs en Niek gaf volop uitleg. Voor meer informatie, kijk op www.huisvolenergie.nl.

Tweede ronde
In de tweede ronde wosrkshops legde Flor Dinis de Araújo Avelino van Drift (Dutch Research Institute For Transitions) uit wat Transitie betekent voor de maatschappij. Flor is onderzoeker bij DRIFT. In haar workshop ging het vooral ook over de nieuwe, opkomende trend van burgers/consumenten en sociaal ondernemers die hun zaken steeds meer zelf lijken te willen organiseren. (zie haar powerpointpresentatie onderaan dit artikel).

De workshop van Mimi Slauerhoff van de Energiesprong ging over hoe VVE’s (Vereniging van Eigenaren) met energie. Mimi ondersteunt Verenigingen van Eigenaren bij het verduurzamen van hun woningen. Hoe krijg je je buren zover? Hoe komt de besluitvorming tot stand? Van duurzaam idee tot de ALV (Algemene Ledenvergadering).. (zie haar powerpointpresentatie onderaan dit artikel).

De workshop van Ton Willemsen van Tonzon was vooral zeer praktisch gericht en ging over de bekende Tonzon isolatiematerialen. De firma Tonzon timmert al jaren aan de duurzame weg met bijzondere isolerende materialen, de directeur van Tonzon Ton Willemsen kwam zelf vertellen over hoe deze materialen kunnen worden toegepast en wat ze opleveren! Voor meer informatie over alle producten:www.tonzon.nl.

Debat
Na de workshops werd de dag afgesloten met een korte discussie aan de hand van een aantal stellingen waarmee het Hub-café was volgeplakt.

Weblinks:
www.milieucentrum.rotterdam.nl
www.opzuinig.nl
www.drift.eur.nl
www.tonzon.nl
www.energiesprong.nl
www.dearchimedes.nl
Facebook/opZuinig
www.Twitter.com/opzuinig

Pagina over het huis van Niek van Vliet

www.huisvolenergie.nl/NiekvanVliet.

Presentaties Carolien Hoogland:

http://eenjaarzondergeld.nl>

(PowerPoint)Presentaties van 1 juni van Richard Ruijtenbeek, Mimi Slauerhoff en Flor Avelino:

textPresentatie Flor Avelino (transitie)

fileVvEs met Energie stappen naar duurzaamheid 2013

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.