Roet de belangrijkste veroorzaker van gezondheidschade!

pollution_europe_L

In Europese steden wordt 80 tot 97% van de bevolking blootgesteld aan gevaarlijk hoge concentraties luchtverontreiniging.

Ongeveer 420.000 Europese burgers sterven jaarlijks voortijdig ten gevolge van luchtverontreiniging. In Nederland lijden één miljoen mensen aan een longziekte. Ultrafijnstof en roet zijn de belangrijkste veroorzakers van gezondheidsschade door luchtvervuiling. 60 gezondheids – en milieuorganisaties in Europa schreven een brief aan hun milieuministers. Een van deze organisaties is het Rotterdams Milieucentrum.

De WereldGezondheidsOrganisatie
De WereldgezondheidsOrganisatie (WHO) heeft de enorme omvang van de gezondheidsschade door luchtverontreiniging recentelijk nogmaals bevestigd. Ook benadrukte zij dat de bestaande normen van ‘Europa’ voor de luchtkwaliteit verre van toereikend zijn om de gezondheid van de burgers te beschermen. Ook in Nederland worden de meeste burgers aan hogere concentraties fijnstof blootgesteld dan de WHO acceptabel acht. Niet alleen nu, maar ook in 2020 en 2030 is dit zonder aanvullende maatregelen nog het geval, zo blijkt uit prognoses. Het gevolg is dat veel mensen aan longziekten lijden. Aandoeningen zoals astma, COPD, hart- en vaatziekten zorgen voor veel persoonlijk leed.

Economische schade
Alleen al in het jaar 2000 veroorzaakte luchtverontreiniging een economische schade van 277 tot 790 miljard euro! Als de luchtkwaliteit in de 25 grootste Europese steden zou voldoen aan de richtlijnen van de WereldgezondheidsOrganisatie, zou dat per jaar 31.5 miljard euro opleveren. Deze winst kan worden behaald door verminderde zorgkosten, lager werkverzuim en door waardering van
immateriële zaken als welzijn, levensverwachting en kwaliteit van leven.

Kosten/baten
In een brief van een aantal Nederlandse gezondheids – en milieuorganisaties aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mevrouw Schultz van Haegen en Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Mevrouw Mansveld wordt gevraagd om herziening van de richtlijnen van de Europese Unie waarin nu is vastgelegd hoeveel in een land mag worden uitgestoten aan vervuilde lucht (emmissieplafonds). Een herziening levert 22 tot 70 miljard euro aan o.a. minder kosten gezondheidszorg op per jaar! Dit is berekend in een kosten-baten-analyse door het Europese Directoraat-Generaal van Milieu van de Europese Unie. Op 22 april komt de Raad van Europese Milieuministers bijelkaar. De samenwerkende gezondheids – en milieuorganisaties willen dat de minister en de staatsecretaris dit punt hier aankaarten. Ruim 60 gezondheids – en milieuorganisatie in heel Europa schreven een vergelijkbare brief aan hun milieuministers. Een van deze organisaties is het Rotterdams Milieucentrum.

Steun
Een groot deel van de Europese bevolking ondersteunt een beleid waardoor de luchtkwaliteit
verbetert. Uit de Eurobarometer van 2013 blijkt dat 80% van alle ondervraagde Europeanen vindt
dat ‘Europa’ extra maatregelen moet nemen om problemen met luchtverontreiniging aan
te pakken. Ook meent 67% van deze mensen dat de luchtkwaliteit de afgelopen tien jaar is
verslechterd.

De brief aan Minister van Infrastructuur en Milieu, Mevrouw Schultz van Haegen en Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Mevrouw Mansveld over de luchtkwaliteit:

textBrief aan de minister van milieu EU luchtkwaliteit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.