Wormen

Wormenboerderij op de Dakakker

In mei startte ZUS, het Schieblock en het Rotterdams Milieucentrum de Dakakkers. Een grote moeistuin bovenop Het Schieblock aan de Schiekade (tegenover het Hofplein). Sinds deze maand wonen er naast honinngbijen ook tijgerwormen. Ze leven van het groente en fruit-afval uit het Schieblock wat zij omzetten in vloeistof en rijke compost. Zowel de vloeistof als de compost worden gebruikt om het substraat van de dakakker te verrijken. Zo zorgen de wormen dat de voedselcirkel van het Schieblock mooi rond wordt.>>>

Wat is een wormenboerderij
Een wormenboerderij bestaat uit een aantal gestapelde bakken en een deksel met kleine luchtgaatjes. De onderste bak wordt de vloeibare compost opgevangen. Daar bovenop staat de eerste bak met een flink aantal gaten in de bodem. In deze bak leven de wormen en hier voeg je steeds je keukenafval aan toe. Op het moment dat de eerste bak vol zit zet je er een tweede (of derde of vierde) bak bovenop. Tegen de tijd dat al het afval uit de eerste bak is omgezet in compost verhuizen de wormen door de gaten in de bodem naar de hoger gelegen bak. De compost in de eerste bak is dan klaar om gebruikt te worden. Door de gaten in de bakken kunnen de wormen naar boven kruipen en kan overtollig vocht naar de onderste bak weglopen. Dit vocht zit vol micro-organismen en kan in verdunde vorm ook aan de planten gegeven worden.

Tijgerwormen
Voor een wormenboerderij heb je speciale compostwormen nodig. Dit zijn andere wormen dan de regenwormen die je in de tuin vindt. Tijgerwormen (Eisenia Fetida) zijn bijvoorbeeld geschikt om te composteren. De wormen van het Schieblock komen bij www.wormenbakken.nl vandaan en ze worden gewoon via de post bij je thuis bezorgd! Hier kan je ook speciale wormenbakken bestellen.

Zelf een wormenboerderij bouwen
Als je zelf een wormenboerderij in je tuin of op je balkon zou willen opzetten kan je er, met een beetje handigheid, ook zelf een bouwen. De wormen op het dak wonen in twee torens, gemaakt door Sophia en Eefje van Urban Edibles. Bij stichting Scrap vonden zij piepschuim bakken die ze hier uitstekend voor konden gebruiken. Piepschuim heeft een isolerende werking wat de wormen beschermt tegen kou in de winter en hitte in de zomer. Bovendien is het materiaal makkelijk te bewerken. Op internet kan je met zoeken op ‘wormenbak’ of ‘wormenboerderij’ veel handige instructies vinden.

Weblinks
www.wormenbakken.nl
www.urbanedibles.nl
www.stichtingscrap.nl
www.dakakkers.nl


fileWormen filmpje dakakker

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.