Bijenadvies aangeboden aan wethouder Alexandra van Huffelen

KIO-8697 KIO-8720 KIO-8737 KIO-8842

Portefeuillehouders Chantal Zeegers en Nils Berndsen van de deelgemeenten Hillegersberg – Schiebroek en Rotterdam Noord ondertekenden 6 juni namens de eerste deelgemeenten het bijenconvenant. >>>

Het bijenconvenant werd opgesteld in het kader van 2012 Het Jaar van de Bij. Vanuit de stedelijke politiek waren het de gemeenteraadsfracties van GroenLinks en deSP die als eerste het convenant ondertekenden. De ondertekening vond plaats tijdens het ‘bijensymposium’ van hetRotterdams Milieucentrum. In het bijenconvenant wordt afgesproken dat er niet meer met schadelijke bestrijdingsmiddelen zal worden gewerkt en er in de aanplant in de buitenruimte volop prioriteit zal worden gegeven aan bijen en andere bestuivers. Wethouder Alexandra van Huffelen nam een bijenadvies in ontvangst en onthulde de nieuwe bijenkasten voor op de dakakkers. Volop aandacht voor de bij dus in Rotterdam!

Het bijensymposium 6 juni werd georganiseerd in het kader van 2012 het Jaar van de Bij. Op de website van het www.jaarvandebij.nl is alles te lezen over het waarom van Jaar van de Bij en de activiteiten die in het land worden georganiseerd. Ook de tekst van het bijenconvenant is hier te lezen.

Ambrosiusgilde
Dick Zom de vice-voorzitter van de bijenhoudersvereniging het Ambrosiusgilde en Aat Rietveld vicevoorzitter van Nederlandse Vereniging van Bijenhouders heetten het grote aantal deelnemers aan het symposium welkom.

Stadsimker en filosoof Carien de Jonge beet als eerste spreker de spits af met een inspirerend filmpje (zie hieronder) en een betoog over het houden van bijen in een maatschappelijke context (zie hieronder haar powerpointpresentatie).

Verslag van de BIJeenkomst van Cineac Milieu TV:

Ecologische verbindingszones
Ook sprak Marco Hoffman van de Wageningen UR, de schrijver van ‘Biodiversiteit in tuin en plantsoen’ en Gerry Bakker Bureau Stadsnatuur Rotterdam over het belang van ecologische verbindingszones in de stad voor bijen en andere bestuivers. Jan van de Brand van Groenservice Zuid Holland sprak over de inrichting van recreatie gebieden rekening houdend met het vergroten van de biodiversiteit.

Wethouder
‘Keynote speaker’ tijdens de conferentie was wethouder Duurzaamheid, Buitenruimte en BinnenstadAlexandra van Huffelen. Zij stelde te streven naar een bijvriendelijke stad. Directeur Emile van Rinsum van het Rotterdams Milieucentrum overhandigde de wethouder het ‘Advies voor de verbetering van de leefomstandigheden van bijen en overige bestuivende insecten in Rotterdam‘ dat in opdracht van de wethouder door de Adviescommissie dierenwelzijn en stadsnatuur werd opgesteld.(onderaan dit artikel is het complete advies te downloaden).

Convenant
Tijdens het symposium werd ook het convenant van Jaar van de Bij ondertekend. Nils Berndsen portefeuillehouder Deelgemeente Noord en Chantal Zeegers van de Deelgemeente Schiebroek Hillegersberg waren de eerste bestuurders in Rotterdams die het convenant ondertekenden. Van de gemeenteraadsfracties in de Rotterdamse raad ondertekende tot nog toe alleen GroenLinks vertegenwoordigd door Anita van Bokhove en de SP door raadslid Josine Strörmann. De tekst van het convenant is te lezen op de website van het Jaar van de Bij.

Dakakkerbijen
Ook de nieuwe bijenkasten voor op het dak van Het Schieblock werden onthuld door wethouder Alexandra van Huffelen. De kasten komen op de dakakkers.

Sponsors
Het Rotterdams Milieucentrum is nogsteeds op zoek naar sponsors voor haar ‘bijen – en bestuiversactiviteiten’. Een oproep voor sponsoring ten behoeve van het bijensymposium leverde nog geen concrete aanbiedingen op. Een dag voorafgaande aan het symposium kregen de organisatoren van het symposium van de Gemeente Rotterdam helaas NUL op het rekest (oftewel een verzoek om financiele bijstand werd vanwege de slechte financiele positie van de stad afgewezen).

Partners
Het symposium werd georganiseerd door het: Rotterdams Milieucentrum in samenwerking met het AmbrosiusgildeBureau Stadsnatuur, het Schieblock B.V.ZUS, het Jaar van de Bij, de Deelgemeente NoordLandschapsonderhoud RotterdamWageningen UniversiteitBijenstichting, Fleur de Bij e.a.

Filmpje van Carien de Jonge:

http://vimeo.com/33301250

Weblinks
www.jaarvandebij.nl
www.milieucentrum.rotterdam.nl
www.ambrosiusgilde.nl
www.schieblock.com
www.rotterdam.nl/duurzaam

Hieronder het advies over bijen en bestuivers van de adviescommissie Dierenwelzijn en Stadsnatuur:

textBijenadvies van de adviescie. dierenwelzijn en stadsnatuur (mei 2012)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.