Luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit, klimaat, energie, duurzaamheid

Een kort overzicht van de activiteiten in de afgelopen jaren en de plannen voor de komende tijd…

Naast Ruimte (de inrichting van de stad), natuur en diversiteit besteedt het Milieucentrum veel aandacht aan luchtkwaliteit, klimaatverandering, energie en duurzaamheid.
Luchtkwaliteit Voor het Rotterdams Milieucentrum blijft de luchtkwaliteit een erg belangrijk onderwerp. De kwaliteit van de lucht is slecht in ons gebied. Hoewel het natuurlijk de afgelopen jaren sterk verbeterd is. Op Europees niveau zit de Rotterdamse regio wat slechte luchtkwaliteit betreft nog aan de top. Maatregelen blijven nodig! Met name op het gebied van verkeer en scheepvaart. Het milieucentrum pleit hiervoor.
Conferentie, aktie en advies In juni 2003 organiseerde het milieucentrum een van de eerste conferenties over de luchtkwaliteit in Rotterdam. Hier kwamen mede dankzij de aanwezigheid van toenmalig Europees Parlementslid Alexander de Roo de (toen) nieuwe normen voor luchtkwaliteit vanuit de Europese Unie hard aan de orde. Vooral de normen voor hoeveel fijn stof (PM 10) in de lucht mag zitten. In 2004 bood het milieucentrum de gemeenteraad samen met stichting de Noordzee een ‘ongevraagd advies’ aan over luchtkwaliteit met de titel ‘Ieders Lucht’ met 10 ‘actiepunten’. Samen met stichting de Noordzee voerde het milieucentrum ook aktie tijdens de Wereldhavendagen en organiseerde ze bijeenkomsten voor gemeenteraadsfracties met als doel verslechtering van luchtkwaliteit door scheepvaart en wegverkeer beter op de kaart te krijgen.
Greenportconference Het jaar erop in 2005 organiseerde het milieucentrum en stichting de Noordzee de ‘Greenportconference’ over de luchtkwaliteit en scheepvaart. Een groot aantal (ook internationale gasten) waren hier te gast en wisselde veel informatie uit. De conferentie werd geopend door havenwethouder Van Sluis.
Ieders Lucht Vanaf 2005 werd ‘Ieders Lucht’ eigenlijk een permanente campagne van het milieucentrum. In de loop der jaren werd de aandacht steeds meer en meer (ook) naar klimaatverandering verlegd.
Het werd een permanente campagne over luchtkwaliteit verkeer en scheepvaart maar juist ook op het meer bewust maken van ´de Rotterdammer´. Dit laatste probeert het Milieucentrum te bereiken middels de organisatie van de Autovrije zondag, een aantal TV programma´s voor jongereren, educatieve paketten voor het voortgezet onderwijs, de website www.iederslucht.nl en wijkbijeenkomsten. In 2011 gaat het milieucentrum van start met een campagne gericht op energiebesparing.
Lees hierover verder…
Autovrije zondag In 2005 en 2006 werd er samen met milieudefensie gepleit voor de herinvoering van een autovrije zondag. In 2006 werd er zelfs een een demonstratieve fietstocht door het centrum van de stad georganiseerd. Dit leidde tot het besluit in de gemeenteraad voor een jaarlijkse Autovrije zondag In 2007 was het zover. De autovrije zondag werd onderdeel van een groots opgezet Rotterdamse Klimaatfestival. In 2008 werd de autovrije zondag op veel kleinere schaal herhaald. Het milieucentrum organiseerde dat jaar op het Rotterdamse Noordplein ( Deelgemeente Noord) het ‘Klimaatplein’. Een leuk kleurrijk evenement van een aantal dagen waar duizenden Rotterdammers naartoe kwamen.
De jaren daarop werd er geen autovrije zondag meer georganiseerd in Rotterdam. In 2010 werd er wel een ´duurzame mobiliteitsmarkt´ georganiseerd in het centrum waarbij de binnenstad niet werd afgesloten. Het Milieucentrum organiseerde daar aan mee.
De wijk in Vanaf 2006 ging het milieucentrum volop de wijken in met MilieuDivers. Op druk bezochte wijkbijeenkomsten kwamen veel milieuonderwerpen zoals: luchtkwaliteit, klimaatverandering, energiebesparing aan de orde. Veel bewoners willen graag meer weten over dit soort onderwerpen en vooral ook de gevolgen voor de gezondheid maar ´ze zult kunnen doen in eigen huis en buurt om luchtvervuiling en klimaatverandering te voorkomen door duurzamer te leven´.
Ook organiseerde het milieucentrum een aantal jaar achtereen de Klimaat Want? waaraan duizenden Rotterdammers van alle leeftijden aan meeschilderden. De Klimaat Want? werd tentoongesteld tijdens het Klimaatfestival (2007) op de Coolsingen en op het Klimaatplein (2008) op het Noordplein.
De videodocumentaires in de serie ‘Cineac Abroad’ (over milieu in diverse thuislanden) trokken veel publiek (juist ook uit groepen die iets minder makkelijk bereikbaar zijn). De films waren vaak de aanleiding voor veel discussie over milieu, klimaat en duurzaamheid in de wijk.
Jongeren In vijf uitzendingen over luchtkwaliteit op ETV van het programma FLEX M richt het milieucentrum haar pijlen op jongeren. Eind 2006 kwam er ook een speciaal op jongeren gericht educatiefpakket uit met de titel ´Ieders Lucht´. Dit pakket bestaande uit een boekje, docentenhandleiding en een DVD (met de TV uitzendingen) werd en wordt veel gebruikt op een het Rotterdamse Voortgezet Onderwijs. Ook de jongeren voorlichters die in de afgelopen jaren werden opgeleid door het milieucentrum maken gebruik van dit boekje, de films en de speciale powerpointpresentatie.
In 2007 maakte het Milieucentrum in samenwerking met Flex Productions een serie van vijf nieuwe TV uitzeningen over klimaatverandering, in 2008 vijf uitzendingen over duurzaamheid en in 2009 over duurzame mobiliteit. In 2010 worden vijf uitzendingen over ´innovatie´ geproduceerd. Begin 2011 zijn deze te zien op de buis (Rotterdam kanaal).
De 20 uitzendingen zijn ook op internet te bekijken: www.milieucentrum.rotterdam.nl/flex

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.