Atalanta_groepsfoto_1

’Doen ze een keer mee, is het weer niet goed. Zo is de sfeer blijkbaar’ (17 maart 2007)

’Wanstaltig’, noemt Wilders de reis die Rotterdamse jongeren van Marokkaanse komaf naar Marokko maken. Toch zijn al duizenden andere jongeren hen voorgegaan.>>>

Uit dagvlad TROUW 17 maart 2007

Nieuw is het niet. Het ministerie van buitenlandse zaken deelt al een paar jaar subsidies uit voor jongerenreizen naar het buitenland. Daarmee wil het ministerie het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking vergroten.

Tot nog toe gingen al 3400 jongeren met 163 projecten op deze manier op stage of uitwisseling, onder andere om ’cultuur te snuiven en te rappen in Kaapverdië’ en om ’te zoeken naar je roots in Suriname’.

Ook de actieve jongerengroep van het Milieucentrum Rotterdam wist 30.000 euro subsidie binnen te slepen voor het project ’Atalanta’, genoemd naar een vlindersoort die tussen Nederland en Marokko heen en weer vliegt. De zestien jongeren zijn op dit moment in Marokko om daar te kijken naar mogelijkheden voor duurzaam toerisme.

De deelnemers komen uit de Afrikaanderbuurt in Rotterdam, een achterstandswijk. In Trouw vertelden ze deze week over de reis. Ze zijn al maanden, vaak naast school, druk met het project.

Ten onrechte heeft vervolgens onder andere De Telegraaf het beeld geschetst van criminele Marokkaanse jongeren die een snoepreisje op kosten van de staat maken. Dat klopt helemaal niet”, zegt Emile van Rinsum, directeur van het Milieucentrum in Rotterdam. „Ze komen inderdaad uit een probleembuurt, maar ze doen mee omdat ze geïnteresseerd zijn in het milieu. Er zitten ook Nederlandse jongeren bij.

Toch: Geert Wilders stelde al Kamervragen en hij vond onder andere het VVD-Kamerlid Fred Teeven aan zijn zijde.

Van Rinsum stoort zich eraan dat er pas ophef ontstaat over het nut van een dergelijk subsidieproject als er Marokkaanse jongeren meedoen. „Doen ze mee, is het weer niet goed. Zo is de sfeer blijkbaar. Ik krijg hier boze telefoontjes uit het hele land binnen. Iemand dreigde de ruiten in te gooien.

De subsidie wordt verstrekt door het bureau Xplore, dat de aanvragen in opdracht van het ministerie beoordeelt. Een gedegen voorbereiding is een van de voorwaarden. De bedoeling is dat de jongeren hun kennis vervolgens ook aan anderen overdragen. Al met al zijn de jongeren met de subsidie bijna een jaar bezig. De Atalanta-jongeren hebben onder andere een cursus milieueducatie gedaan zodat ze les kunnen geven in buurthuizen en ze werken samen met de Rotterdamse stadsecoloog.

Van Rinsum: „Omdat de lat best hoog ligt, zijn het meestal hoger opgeleide jongeren die via Xplore reizen. Ik ben trots dat het deze jongeren van vmbo- en mbo-niveau is gelukt.

Kwetsend en ontmoedigend”, noemt ook Xplore de reacties. „Atalanta is tot nu toe heel succesvol. De jongeren zien zichzelf tot hun frustratie afgeschilderd als crimineel, terwijl ze soms juist meedoen omdat ze zo’n goed rolmodel zijn.

Trouw 2009

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.