Wormenhotels in Rotterdam

Er komen bij wijze van proef 10 wormenhotels in Rotterdam. In de wormenhotels wordt compost gemaakt door compostwormen van groente – en fruitafval. Aan ieder wormenhotel kunnen tussen de 20 en 30 huishoudens deelnemen. Bewoners krijgen instructies van het milieucentrum en speciale compostzakjes en bakjes. Een van de bewoners is als ‘hotelier’ het aanspreekpunt in de buurt. De proef werd ontwikkeld in samenwerking met de stichting Buurtcompost en Stadsbeheer Rotterdam.

Hit!
In Amsterdam zijn ze al een hit! 150 wormenhotels staan daar al en er komen nog eens 150 exemplaren bij. Een keer per jaar gaat de grote compostbak open en rolt er mooie zwarte compost uit voor de (gevel)tuin. Een ideaal systeem voor een verdichte stad als Rotterdam waar in veel wijken ‘groente – fruitafval’ niet apart wordt opgehaald. De gemeente is op een goedkope manier van het extra gewicht in de vuilniszakken af, want groente – en fruitafval is aan de zware kant.

De Kas
Architect Arie van der Ziel van de stichting Buurtcompost (en de nummer 3 op de duurzame 100 van Trouw) ontwikkelde en bouwde samen met Wouter Bauman van het milieucentrum het robuuste Rotterdamse wormenhotel van Europees kastanjehout (met duurzaamheidsverklaring!). Het eerste wormenhotel staat er al, bij stadskwekerij De Kas een bewonersinitiatief in de wijk Blijdorp. Ook hier gaat een groep bewoners goed voor de wormen zorgen en de wormen zorgen weer voor mooie compost.

Aanvragen
De buurtwormenhotels zijn aan te vragen bij het Rotterdams Milieucentrum (info@nullrotterdamsmilieucentrum.nl). Er moeten dan wel twee zaken geregeld worden. Er moeten minimaal vijf handtekeningen van deelnemende huishoudens worden ingeleverd en er moet een bewoner ‘hotelier’ worden. De handtekeningen kunnen op de formulieren van de gebiedscommissies (HIER te downloaden). Het ingevulde formulier mag dan vervolgens naar het milieucentrum (zie het mailadres hierboven). De wormenhotels mogen op buurttuinen en binnenterreinen maar ook op de openbare weg (MITS de gemeente Rotterdam dit goedkeurt!).

Workshop
Voordat het wormenhotel wordt geplaatst organiseert het milieucentrum een workshop wormencomposteren voor de deelnemers. De hoteliers krijgen een aparte ’training’.

Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door: Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam en de Nationale Postcode Loterij.