kio_klein-0036

Winterklaar-schaal voor VVE Zuiderterras & PWS-blokken

De “PWS-blokken” in het Rotterdamse Bergpolder wonnen samen met de Vereniging van Eigenaren van het Zuiderterras nabij het Zuidplein de eerste Winterklaar010-schalen. Een prijs voor het beste energieproject van en voor bewoners. De jury bestond uit Mieke Weterings (gemeente Den Haag), Mark Bal (VVE010) en Jaap van Leeuwen (Woonbond) en kon kiezen uit 8 genomineerden. Van alle 8 was een kort filmpje gemaakt die op de website www.winterklaar010.nl zijn te bekijken. De jury was unaniem in haar besluit (lees het juryrapport onderaan het artikel).

ALLEMAAL WINNAARS!
De prijzen werden uitgereikt tijdens het Energiecafe010 dat zaterdag 5 november door het Milieucentrum werd georganiseerd. De jury had enorm veel waardering voor alle trekkers, besturen, werkgroepen vanwege alle tijd en energie die zijn besteden aan hun zaak. “De vasthoudenheid en het doorzettingsvermogen, vaak gedurende vele jaren, is zeer indrukwekkend!” aldus de jury. Wat de jury betreft zijn de 8 genomineerdenallemaal winnaars!“. kio_klein-0032

BEWONERSONDERSTEUNING
Het is de jury opgevallen dat bijna alle initiatieven baat hebben gehad van het aanbod van advies en ondersteuning in Rotterdam: Klimaatstraatfeesten, cursussen opZuinig, het programma VvE’s met Energie, VvE010, de Woonwijzerwinkel, de Woonbond en de programma’s van het Rotterdams Milieucentrum. De jury adviseert de gemeente en samenwerkende partners dus deze ondersteuning structureel beschikbaar te houden, juist voor bewonersgroepen.

ZUIDERTERRAS
In de Vereniging van Eigenaren (VVE) van het Zuiderterras besloot de ledenvergadering bij ruimte meerderheid van stemmen voor een forse investering in LED-verlichting. De vereniging nam ook vervolgstappen en werkt nu aan een het vergroenen van hun meerjarigonderhoudsplan. Ook wordt er nagedacht over financiering van de verduurzaming van het onderhoud en het complex. De winterklaarjury vindt dat het Zuiderterras zich van de andere projecten onderscheid door de enthousiaste en vooral planmatige aanpak voor energiebesparing. “Een goed voorbeeld voor alle andere VVE’s”, aldus juryvoorzitter Mieke Weterings. 

PWS-BLOKKEN
De PWS-blokken in Bergpolder zouden gesloopt worden. Maar mede dankzij de actie van bewoners bleven de beide woonblokken gespaard en worden ze nu gerenoveerd. Na jarenlang aandringen door de huurders wordt er momenteel een grote renovatie uitgevoerd voor rekening van woningcorporaties Vestia. Vrijwillige milieucoaches organiseren voorlichting over ‘stookgedrag’ na de renovatie. De praktische en sociale bewonersbegeleiding wordt goed opgepakt door Vestia.

De PWS-blokken onderscheiden zich van de andere genomineerden doordat woningen die eerst gesloopt zouden worden nu toekomstgericht worden gerenoveerd. De huurders hebben veel geduld en volharding moeten tonen, en hebben door de jaren heen woningcorporatie Vestia vaak verzocht om verbeteringen. Vestia komt uiteindelijk over de brug met een zorgvuldig voorbereid project, zoals een proefportiek en bewonersbegeleiding bij de renovatie in bewoonde staat, en bovendien zonder huurverhoging te vragen. De huurders, onder aanvoering van Tien Tuk, zullen na de renovatie aandacht besteden aan energiezuinig gedrag, zodat alle maatregelen ook leiden tot een aanmerkelijke woonlastenverlaging.

DE PRIJS
De prijs bestaat uit een kunstwerk van Jan Meijer en een cheque van € 500 voor een collectieve investering of ‘actie’ van de bewoners voor hun woningcomplex.

Het juryverslag “Winterklaar010-schaal”:
JuryverslagWinterklaar010nov2016

De genomineerden Winterklaar010-schaal 2016 waren:
De Groene Tuin IJsselmonde (huurders van Woonbron)
De PWS blokken Bergpolder (huurders van Vestia)
De Bazelbuurt (eigenaar bewoners)
De Delft (Vereniging van Eigenaren (VVE), Delfshaven Mullerpier)
Het Zuiderterras (VVE, Zuidplein)
Blijstroom (bewonerscooperatie zonnepanelen delen, Blijdorp)
Noordsingel/Rembrandtstraat (gemengd complex VVE/huurders Havensteder)
De Schieveenstraat (gemengd, eigenaar bewoners en huurders Vestia)