Hoek van Holland start zonnestroomproject

hoekvanholland.solar.1

Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) en partner WAIFER Nederland zijn er in een tijdsbestek van slechts vier weken in geslaagd een compleet zonnestroomproject van de grond te tillen. Zeven corporatiewoningen werden voorzien van zonnepanelen, zonder dat woningcorporatie en huurders hierin hebben hoeven investeren. De zonnepanelen, die tweederde van het elektriciteitsgebruik van de bewoners dekken, werden 7 mei door de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen op heel toepasselijke wijze in gebruik genomen: vanuit een hoogwerker. >>>

Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) en WAIFER Nederland ontwikkelden samen een speciale aanpak, die zonder problemen ook elders in Hoek van Holland, Rotterdam en overal in het land toegepast kan worden. WAIFER Nederland investeert als private partner en uitvoerder in de zonnepanelen die worden geplaatst op de corporatiewoningen en voorziet de bewoners met de energie die hiermee wordt opgewekt van elektriciteit. De panelen zijn goed voor tweederde van het elektriciteitsgebruik van de huurders. Op deze manier krijgt de verduurzaming van de samenleving een impuls, zonder dat huurders of WVH hierin hoeven te investeren.

Wethouder Van Huffelen
Op 7 mei werden de zonnepanelen op een eerste blok van zeven woningen officieel in gebruik genomen door de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen‘Rotterdam wil een schone, groene en gezonde stad zijn. Zonne-energie is een van de vormen van duurzame energie waar wij ons voor inzetten. Dit doen wij niet alleen. Het is mooi om te zien dat organisaties zoals WVH en WAIFER hun betrokkenheid bij de stad en duurzame energie laten zien. In deze, voor huurders en woningcorporaties, moeilijke tijden hebben zij een creatieve constructie ontwikkeld waarmee de verduurzaming toch door kan gaan.’

Vergulde Draeckweg
De zeven corporatiewoningen maken deel uit van complex Vergulde Draeckweg. De bijna 200 woningen van dit complex worden momenteel allemaal gerenoveerd volgens het cradle-to-cradle principe: alleen milieuvriendelijke materialen en werkmethoden worden toegepast en het ingebouwde materiaal moet in de toekomst kunnen worden hergebruikt. Het energielabel gaat daarbij van F/G naar B of A. Dat merken de huurders direct in hun portemonnee want hun stookkosten worden veel lager. Nu wordt ook nog de stroom van de zonnepanelen tegen een vaste lage prijs aan de bewoners geleverd. Het grootste deel van hun stroomkosten wordt zo ‘voor eeuwig’ bevroren. WVH
heeft het voornemen om ook in andere complexen deze aanpak toe te passen.

Voorpost van Rotterdam
Hoek van Holland is voorpost en deelgemeente van Rotterdam. WVH is eigenaar van bijna de helft van de woningen in deze deelgemeente en heeft daardoor een grote verantwoordelijkheid op het gebied van verduurzaming van de samenleving op lokaal niveau. De woningcorporatie werkt hard aan het verwezenlijken van drie langetermijndoelen. WVH wil meer energie gaan opwekken dan verbruiken, probeert de afgifte van afvalstoffen bij bouwen en beheren van woningen terug te brengen naar nul, en gaat uiteindelijk de materialen die ze toepast keer op keer hergebruiken. Naast de verduurzaming van de 200 woningen in complex Vergulde Draeckweg, heeft WVH nog een ander ambitieus project onder handen. De Hoekse woningbouwvereniging bouwt 52 woningen uit het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw (complex President Jan Lelsstraat) om tot (bijna) nul-energiewoningen. WVH doet daar onder andere ervaring op met verschillende typen warmtepompen en een speciaal ontwikkeld verwarmingssysteem.

Rotterdam Climate Initiative
Het Rotterdam Climate Initiative, een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf RotterdamDCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, werkt hard aan een schone, groene, en economisch sterke stad. Samen met bewoners, bedrijven en instellingen heeft de stad de ambitie om van Rotterdam de duurzaamste wereldhavenstad te maken. De omschakeling naar duurzame energie is een van tien Rotterdamse duurzaamheidsopgaven. Woningbouwvereniging Hoek van Holland en WAIFER werden tot hun zonnestroomproject geïnspireerd door de Greendeal die verschillende Rotterdamse woningcorporaties waaronder WVH, gesloten hebben met WAIFER Nederland Nederland, VvE010 en de gemeente Rotterdam. De deelnemers hebben onder het motto “Duurzame Daden” toegezegd met elkaar concrete grote stappen op weg naar verduurzaming van Rotterdam te zetten. Naast projecten op het gebied van zonnestroom en benutting van restwarmte moet dit binnen twee jaar leiden tot het verduurzamen van tenminste 2.500 huur- en koopwoningen.

Rotterdam Solar City 2012
Rotterdam werd op 7 mei door de organisatie van de Solar Days officieel uitgeroepen tot Solar City 2012. De Solar City is een stad die actief zonne-energie promoot, zelf zonne-energie toepast en/of veel opvallende zonne-energieprojecten heeft. De onthulling van de zonnepanelen in Hoek van Holland is een van de vele activiteiten die plaatsvinden in het kader van de Solar Days, een initiatief van Holland Solar, ODE (belangenorganisatie voor gebruikers van duurzame energie), UNETO-VNI (ondernemersorganisatie voor installateurs) en Agentschap NL (agentschap van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). Voor meer informatie zie www.solardays.nl enwww.hollandsolar.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.