Landelijke aftrap Week van de vooruitgang in Rotterdam!

Opstelten.16sept.1

Kan de Rotterdamse binnenstad autoluw?

Zondag 16 september nam Rotterdams burgemeester Opstelten de aftrap voor de landelijkeWeek van de vooruitgang en de Autovrije dag. De opening werd gevolgd door een verkeersdebat tussen jongeren en politici in de ‘Groene Oase’ van het milieucentrum. Ongeveer 80.000 bezoekers hebben kunnen genieten van vele evenementen. >>>

Rotterdam sloot 16 september de Coolsingel en de Schiedamsedijk af en organiseerde allerlei activiteiten. Zo vroegen voetballende pinguïns aandacht voor klimaatverandering door hun deelname aan het panna-knock-outtoernooi. Voor het stadhuis was de expositie ‘Klimaat Want?’ te bewonderen: duizenden burgers vragen met schilderijen aandacht voor het klimaat.

In en rond de Groene Oase van het milieucentrum waren de gehele dag debatten en theatervoorstellingen. Midden op de Coolsingel ging de voorstelling ‘Wereldwachter’ in première en werd het wereldrecord van de ‘Formula Zero’ (en skelter op waterstof) gebroken. Er lukte ook een recordpoging jumpstyle.

Verkeersdebat
In het verkeersdebat gingen Marc Harbers (wethouder Milieu, Rotterdam), Lia Roefs (Tweede Kamer, PvdA), Sergio Belfor (Rotterdamse Jongerenraad), Joris Wijnhoven (Milieudefensie) met elkaar en het publiek in debat. ‘Kan de Rotterdamse binnenstad autoluw worden? Zo ja, hoe?‘. Wat duidelijk werd is dat er zeker nog een keer breder over een autoluwe binnenstad moet worden gesproken. Het Rotterdams Milieucentrum gaat hier het voortouw in nemen. Komend jaar wil het RMC tentoonstellingen en debatten organiseren over een autoluwe binnenstad en hierbij zeker ook de ervaringen in andere Europese steden betrekken.

Vijfentwintig gemeenten
De belangstelling voor de Autovrije Dag is flink gestegen. Dit jaar namen vijfentwintig gemeenten deel aan de Autovrije dag, waaronder de vier grote steden. De pas verschenen Milieubalans geeft duidelijk aan dat met nieuwe techniek weliswaar milieuwinst is te boeken, maar dat het aanpassen van ons eigen gedrag onontkoombaar is. De Autovrije Dag laat zien dat dat ook mogelijk is.

13 % broeikastgas
Het autoverkeer in Nederland draagt voor 13 procent bij aan de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland. Daarnaast overlijden volgens het Natuur en Milieuplanbureau (MNP) jaarlijks in Nederland mogelijk 18.000 mensen tot tien jaar eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling door autoverkeer.

Schoner
Met de Autovrije Dag laten gemeenten en bewoners zien dat het verkeersbeleid een stuk schoner en mensvriendelijker kan. Meer ruimte aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Bewoners worden ook bewust gemaakt hoe zij hieraan zelf kunnen bijdragen. De dag is onderdeel van de Week van de vooruitgang, die in het teken staat van duurzame mobiliteit. In deze week worden in ruim achthonderd Europese steden autovrije dagen georganiseerd, waaronder Brussel, Londen, Rome, Madrid, Berlijn, Kopenhagen en Parijs. Rotterdam openende met de autovrije dag tevens het Rotterdams Klimaatfestival dat een week duurde.

Websites:

Week van de vooruitgang

Klimaatwebsite Gemeente Rotterdam

Rotterdam Climate Initiative website

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.