Cramer_danst_dunya

Minister Cramer: Atalantajongeren een voorbeeld! (mei 2007)

Zondagmiddag 27 mei 2007 openden milieuminister Jacqueline Cramer en wethouder cultuur en participatie Orhan Kaya het Atalantapaviljoen. Ook staatssecretaris Aboutaleb was te gast. Bekijk de foto’s en video’s.>>>

– Rotterdam mei 2007 –
(foto: Minister Cramer danst op de Berbermuziek -van: Huib Poortman)

Duizenden bezoekers
Vele duizenden mensen kwamen zondagmiddag 27 mei langs bij het Atalantapaviljoen. Het paviljoen werd georganiseerd door het Rotterdams Milieucentrum en was onderdeel van het 30ste Ortel Dunyafestival.

Het tentencomplex aan de Rotterdamse Parklaan werd rond 13.00 uur geopend door milieuminister Jacqueline Cramer en participatiewethouder Orhan Kaya. Bekijk de foto’s.

Berbermuziek
De opening werd ingeleid door de Berber dans – en muziekgroep Tarwa ‘n chigh mohend. De groep gooide later op de middag hoge ogen op het grote podium van het Dunyafestival.

De Berberklanken waren zo opzwepend dat zelfs minister Cramer het niet kon nalaten even mee te dansen. Na een welkomstwoord door RMC voorzitter Crista Vonkeman kwamen er lovende woorden van zowel de minister als participatiewethouder Kaya voor de Atalantajongeren. Beiden zien de groep jongeren als voorbeeld. De minister vertelde het erg belangrijk te vinden dat juist ook andere groepen worden bereikt met milieuthema’s en niet alleen het ‘zelfde kringetje’ van milieuactivisten. Het Atalantaproject en MilieuDivers is hier een goed voorbeeld van. Het Rotterdams Milieucentrum en specifiek ook het project ‘MilieuDivers’ bereikt die groepen., aldus de minister. Projectleider Mohamed Hacene werd hierbij expliciet genoemd en in het zonnetje gezet.

Klimaat want?
Na de opening van het paviljoen werd er ook een nieuw project gestart van het Rotterdams Milieucentrum: de ‘Klimaat want?’.

Aan de ‘Klimaat Want?’ wordt de komende maanden hard gewerkt in de Rotterdamse wijken. Duizenden kleine paneeltjes worden beschilderd (of beschreven). Samen vormen deze paneeltjes op de autovrijedag op zondag 16 september een enorme en kleurrijke wand van 50 a 60 meter breed. Een wand vol over klimaat. Minister Jacqueline Cramer en wethouder Orhan Kaya schilderde samen met de Atalantaljongeren de eerste paneeltjes voor deze ‘Klimaat Want?’.

In het Atalantapaviljoen was naast een kleine tentoonstelling van de Atalantajongeren over Eco-toerisme ook de minitentoonstelling ‘Het Klimaat verandert, heb jij dat al gemerkt?‘ te bekijken.

Op de thee
Na de opening van het paviljoen en de officiële start van de ‘Klimaat Want?’ was er Marokkaanse thee in de tenten waar onverwachts ook staatssecretaris staatsecretaris Aboutaleb bij aanschoof. De Atalantajongeren rapte samen met rapper Clifton Giersthove de door hun zelf gemaakt ‘Atalantarap’ waarin ze op hun manier vertellen wat ze de afgelopen maanden hebben meegemaakt.

Boekje
Aan het einde van het drukke programma werd het boekje ´NADOR, een verkenning naar eco – en duurzaam toerisme in noord – oost Marokko´ overhandigd aan de voorzitter van HIC Marokko Herman Meijer en twee vertegenwoordigers van de duurzame reiswereld Gert Nieuwboer van SNP reizen en Rik Jan Viezee van Boabab reizen.

Het boekje is te bestellen bij het Rotterdams Milieucentrum: info@nullrotterdamsmilieucentrum.nl (o.v.v. Boekje Nador, prijs € 2,50 – exclusief verzendkosten).

Videodocumentaire
Om 15.00 uur draaide de videodocumentaire het Atalantaproject van Sarhane Hacene in de Solidariteitstent. De videoproductie werd voorafgegaan door een hilarisch komisch theaterstuk van vier van de Atalantajongeren.
De videodocumentaire is binnenkort te zien op het lokale TV -station Cineac TV (http://www.cineac.tv).

Klik op foto’s om ze te bekijken.

Kijk voor meer informatie over de Atalantajongeren en de Xploreprogramma’s op de onderstaande weblinks:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.