Het belang van gezonde bodems

Samen met ruim 55 andere organisaties onderschrijven we het belang van gezonde bodems voor onze toekomstige generaties. We vragen onze nieuwe regering om beleid te maken voor gezonde bodems. Zodat we in Nederland blijvend gezond voedsel kunnen produceren en werken aan een gezond leefklimaat waarin economie en ecologie samenwerken. 

Onderteken het manifest op: https://www.aardpeer.nl/samenvoorgrond-manifest

In balans met de natuur
Willen we in balans leven met de natuur, dan zullen we op een andere, gezondere en verantwoordelijke manier moeten omgaan met de bodem. Als wij ons gedragen als bondgenoten van de bodem, wordt de bodem onze grootste bondgenoot: een gezonde en vitale bodem levert ons gezond voedsel, houdt water vast en filtert het, slaat CO2 op en bevordert biodiversiteit. “Zonder vitale bodem hebben we geen gezonde landbouw, en zonder landbouw hebben we geen voedsel. Het is dus essentieel dat onze regering mee helpt en met ons zorgt dat grond betaalbaar en toegankelijk wordt, zodat boeren goed voor de bodem kunnen zorgen,” aldus Danielle de Nie, bodemkundige, medeoprichter Aardpeer en directeur Wij.land.

Lees hier de belangrijkste punten van het manifest:

  • De toekomst van de komende generaties is afhankelijk van een gezonde en vitale bodem. Die vitaliteit staat zwaar onder druk!
  • Stel bij ieder te nemen besluit het belang van de bodem voor de komende generaties centraal. Werk aan een gezonde bodem, een gezonde economie en gezonde voeding.
  • Stel de beheerders van onze grond, de landbouwers in staat om de bodem op een manier te beheren die het leven ondersteunt en de vitaliteit van de bodem herstelt en verrijkt, in samenwerking met de natuur, zonder haar te verarmen.
  • Doe met ons mee met beleid dat zorgt voor betaalbare toegang tot grond voor boeren en voedselgemeenschappen, nu en in de toekomst. Stel zo ook de toekomst van de boerende generaties veilig, zonder noodzaak om te intensiveren en schaal te vergroten.

Deze organisaties ondertekenden het manifest tot nu toe: Aardemakers, Aardpeer, Avalon, BD-Vereniging, BEE Foundation, Bijenstichting, Bionext, Bloei en Groei, Bodemzicht, Caring Farmers, Climate Cleanup, Climate Farmers, Commonland, CSA Netwerk, De Aanzet, De Buitenbrigade, De Voedselwerkplaats, Decade of Action, Deltaplan Biodiversiteitsherstel, Demeter, EarthToday, Economy Transformers, Federatie Agro-ecologische Boeren, Groen Geluk, Grond van Bestaan, Herenboeren NL, Het Eetschap, Initiatief Bewust Bodemgebruik, IUCN NL, IVN, Jonge Klimaatbeweging, Just Diggit, Kening, Land van Ons, LandschappenNL, Lenteland, Louis Bolk Instituut, Milieudefensie, MVO Nederland, Naturalis Biodiversity Center, Natuur & Milieufederaties, NL Greenlabel, ReNature, Rotterdams Milieucentrum, Slow Food Youth Network, Stichting BD Grondbeheer, Stichting MEERGroen, Symphony of Soils, The Pollinators, Toekomstboeren, Transitiecoalitie Voedsel, Triodos Regenerative Money Centre, Urgenda, Veerhuis, Vlinderstichting en Wij.land.