Volle tent! Volop duurzame ideeën!

IMG_0091 IMG_0239 IMG_0246 IMG_0261

Een hele volle tent op donderdag 2 september. Enkele honderden mensen bezochten de duurzame iftarmaaltijd georganiseerd door het Rotterdams Milieucentrum. Het thema was duurzaamheid met het accent op voedsel. >>>

Volop duurzame ideeën en verrassende interviewgasten, theater, muziek en dans. Wijkwethouder Charlois Theo Coskun opende de maaltijd met een inspirerende speech.
Een iftar is een maaltijd die het Islamitische vasten tijdens de ramadan iedere avond breekt.

1000 en 1 nacht
De Marokkaanse cateraar ‘1000 en 1 nacht‘ had erg zijn best gedaan om duurzame producten op tafel te zetten. Traditionele Marokkaanse soep van biologische ingrediënten, brood gebakken in de Rotterdamse regio van biologisch meel, groente van de Groene Passage en biologisch gekweekte sappige dadels (niet regionaal maar uit Tunesië). En alles zonder vlees of vis! Want vlees is een van de grootste veroorzakers van het broeikasprobleem en daarmee ook de verandering van het klimaat. Dus het kan dan ook wel eens een dagje zonder vlees per week! Alleen de heerlijke mierzoete Marokkaanse en Turkse heerlijkheden waren (nog) niet allemaal biologisch.

Tarwewijk
De duurzame iftarmaaltijd vond plaats midden in de Tarwewijk op het terrein van de Speeltuinvereniging. Iedereen was welkom in de grote Volkstheatertent. Voordat rond 20.30 uur het Islamitisch vasten (de Ramadan) werd verbroken konden de gasten genieten van een theatervoorstelling van de Wereldwachter en een muzikale bijdrage van de Marokkaanse muziekgroep Manar. Die met zijn trommels en toeters het publiek muzikaal opriep de grote tent te betreden.

Ramandan
Mustafa Talib van de Stichting voor Vernieuwing en Participatie uit de buurwijk Bloemhof vertelde iets meer over de bedoelingen achter de Ramadan, de islamitische vastenperiode en wat een iftarmaaltijd precies is. De dadels spelen een belangrijke rol bij de iftarmaaltijd. Het vasten wordt verbroken door 1 of 3 dadels (maar een glaasje water mag ook).

Wilt u meer over de Ramadan en iftars te weten komen? Kijk dan op de websitewww.ramadanfestival.nl.

Duurzaamheid
Tijdens de avond konden de gasten ook vertellen over wat zij doen met of aan duurzaamheid. Ook waren duurzame ideeën meer dan welkom. Een aantal inspirerende gasten werd enthousiast geïnterviewd door presentatrice Anna Maria Carbonaro.

Ecowijken
Zoals Rini Biemans van Creatiefbeheer over zijn idee voor Ecowijken.
Nicole Hoven van Rotterdamse Oogst vertelde meer over de plannen voor regionale en duurzame producten en natuurlijk over het festival op 17 en 18 september op het Heemraadsplein in Rotterdam west.

Cineac Cabo Verde
Wim Nottroth van Cineac TV maakte dit voorjaar weer een nieuwe editie in de serie videodocumentaires ‘Cineac Abroad’ over natuur en milieu in verschillende landen van ‘herkomst’. Dit jaar filmde hij op de eilanden van Kaapverdië. In voorgaande jaren maakte Wim al documentaires in Marokko en Suriname. De nieuwe videodocumentaire ‘Cineac Cabo Verde‘, zo vertelde Wim, gaat eind dit jaar nog in premiere. Daarna zal de film veel vertoond worden in de Rotterdamse wijken tijdens MilieuDiversbijeenkomsten.

MilieuDivers
Mohamed Hacene van het Rotterdams Milieucentrum en organisator van de duurzame iftar maakte aan het eind nog even promotie voor de komende cursus voor jongeren ‘Rotterdams Milieuvoorlichter’ en hij vertelde meer over de plannen voor komend jaar met MilieuDivers.

De iftar was onderdeel van het Ramadanfestival en het project MilieuDivers.

Samenwerking
Het Rotterdams Milieucentrum organiseert deze iftarmaaltijd in samenwerking met het Rotterdams Volkstheater, de stichting Welzijn Charlois en de Deelgemeente Charlois.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.