Latest News
Everything thats going on at Enfold is collected here
Hey there! We are Enfold and we make really beautiful and amazing stuff.
This can be used to describe what you do, how you do it, & who you do it for.
Dinsdagavond 20 april: Energiecafe010 (online)
/0 Reacties/in Duurzaamheid, Milieu, opZuinig, VvE's met Energie, Wonen /door Emile van RinsumHet Rotterdams Milieucentrum organiseert op dinsdagavond 20 april (vanaf 20.00 uur) weer een energiecafe010 met energieke gasten. Dit keer online (gratis). >>> HIER <<< aanmelden.
Al sinds 2012 organiseert het Rotterdams Milieucentrum ‘energiecafés’. Gezellig en drukbezochte bijeenkomsten met gastsprekers en workshops over energie en duurzaamheid. ‘Bijscholing’ voor de vele milieucoaches in Rotterdam maar ook voor andere geïnteresseerden. Het laatste energiecafé was in maart 2020 in Bluecity010. Helaas zit er vanwege de coronamaatregelen ‘live’ bij elkaar komen niet in. Vandaar dat we dit energiecafé online organiseren met een aantal interessante gastsprekers.
Met gasten o.a.:
Jelte Boeijnga van Energie voor Rotterdam over Zonnepanelen (delen). Ook voor huurders?
Iedere Rotterdammer kan straks meedoen met een collectief zonnedak, of je nou een brede of een smalle beurs hebt, of je nou huurt, in een Vereniging van Eigenaren zit, of een eigen huis hebt. De energiecoöperaties Alex Energie, Blijstroom, Delfshaven Energie Coöperatie, Wijkbedrijf De Middellander en Energie Coöperatie Rozenburg gaan samenwerken in het nieuwe platform Energie van Rotterdam. Eerste stip op de horizon: 90 collectieve zonnedaken in de komende vijf jaar.
Josee van Linschoten van ‘wijkenergiewerkt‘ over Hoe zijn bewoners in te zetten bij het leggen van de panelen en het verduurzamen van de woningen?
Wijkenergiewerkt zorgt voor duurzame energie voor iedereen in de wijk. Buurtbewoners worden opgeleid zodat zij bij het installatiebedrijf van WijkEnergieWerkt aan het werk kunnen. Deze bewoners helpen bewoners aan duurzame energie. Daarnaast ondersteunen de wijkenergiewerkers bewoners bij het isoleren van de woningen. Josee: ‘Iedereen uit de wijk mag meedoen, er is genoeg te doen! Op naar een duurzame toekomst!‘
Frans Debets (de energierekenmeester) over de stadsverwarming.
Een aantal Rotterdamse wijken wordt de bewoners stadswarmte aangeboden. Wat is stadswarmte? Hoe zit het met de kosten? Waar moet je als bewoner op letten? Frans kijkt er met het oog van de rekenmeester naar.
Mimi Slauerhoff, Saadet van Noppen en Mohamed Hacene over de cursus Milieucoach.
Al tien jaar organiseert het Rotterdams Milieucentrum de cursus Milieucoach. Ook dit jaar zijn er weer cursussen van start gegaan (online). Er werd ook een nieuw cursusboekje gemaakt. Milieucoaches kunnen na de cursus aan de slag met voorlichtingsbijeenkomsten in hun wijk. De afgelopen jaren zijn er ruim 600 bewoners opgeleid tot milieucoach en werden er duizenden bewoners bereikt. Hoe ging dat en wat leverde dat op?
Speciale gast Wilma van der Wilt: De Duurzame Diva (bekend van de socials).
AANMELD-TICKETLINK: https://rotterdamsmilieucentrum.stager.nl/web/tickets
CURSUS MILIEUCOACH online
/0 Reacties/in Duurzaamheid, Klimaatbeleid, Milieu, opZuinig, VvE's met Energie, Wonen /door Emile van RinsumOp dinsdagochtend 10 uur: 13 april, 20 april, 27 april en 4 mei gaat er weer een (gratis) online cursus Milieucoach van start! De cursus wordt gegeven door Wilma van der Wilt die vorig jaar haar trainerscertificaat heeft behaald.
Leer meer over energiebesparing en duurzaamheid in huis. Bespaar op €’s en op CO2. Goed voor de portemonnee en het milieu en ook hoe je de boodschap door kan vertellen aan medebewoners met behulp van de besparingsmeetlat, de e.koffer (vol met demonstratie materialen) en de opZuinig!-quiz. Nu aanmelden bij de Wilma via info@nullrotterdamsmilieucentrum.nl. Meer informatie en tips op www.opzuinig.nl.
Het Rotterdams Milieucentrum leidt al sinds 2009 milieucoaches op Rotterdam. Vrijwilligers die in eigen netwerk en kring voorlichting kunnen geven over energiebesparing en duurzaamheid in huis. Intussen zijn al zo’n 600 bewoners milieucoach. De cursus bestaat altijd uit vier bijeenkomsten en wordt afgesloten met de uitreiking van het milieucoach-certificaat.
Trainers
Vorig jaar (2020) leidde het milieucentrum ook weer nieuwe trainers op. Trainers van de milieucoaches. Deze trainers organiseren weer nieuwe cursussen in de stad.
Rotterdam wil dit jaar 100.000 tegels wippen voor het NK Tegelwippen!
/0 Reacties/in Duurzaamheid, Groen & Ruimte, Klimaatbeleid, Stadsnatuur, Tuinen /door Emile van RinsumDinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Wat vorig jaar begon als een pilot tussen Rotterdam en Amsterdam, wordt dit jaar in maar liefst 50 steden georganiseerd. Welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Rotterdammers kunnen zich HIER aanmelden.
Door de nu al opborrelende rivaliteit tussen wethouders in het hele land biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers.
Klimaatadaptieve en biodiverse steden en dorpen
Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en er strijden 50 gemeenten mee van 30 maart tot 30 september. 30 maart is tevens de aftrap van De Week van de Groene Tuin en staat geheel in het teken van ontstenen. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.
Tegels wippen in Rotterdam
Vorig jaar heeft Rotterdam uiteindelijk nipt gewonnen van Amsterdam, in Rotterdam zijn toen in 4 maanden tijd bijna 48.000 tegels gelicht. De campagne was een daverend succes, zo zijn er meer dan 1000 geveltuinen aangelegd, zijn er schoolpleinen vergroend, heeft Rotterdam het record langste geveltuin van NL gevestigd, zijn er grote stukken buitenruimte vergroend én zijn heel veel inwoners aan de slag gegaan met hun voor- of achtertuin.
100.000 TEGELS!
Voor 2021 wordt het ambitieniveau opgeschroefd en is het doel om 100.000 tegels te wippen in Rotterdam. Iedereen wordt dan ook gevraagd om mee te doen. Vanaf 30 maart kun je via de campagne website groenemorgen.org/nk-tegelwippen lezen wat jij kunt doen om tegels te wippen in je omgeving. Je tegels meld je aan via www.nk-tegelwippen.nl. Rotterdam komt dit jaar ook met een tegel-service, op initiatief van een motie van de Partij voor de Dieren in 2020.
Op dinsdag 30 maart zullen er verschillende activiteiten worden georganiseerd om het NK feestelijk af te trappen. Zo worden er 2 grote stoepkrijt-tekeningen gemaakt door Pepchalk, worden fanatieke tegelwippers in het zonnetje gezet én zullen er al enkele stoepboeketten worden aangelegd. Vanaf 30 maart kunnen Rotterdammers zich aanmelden om een stoepboeket te winnen, om daarmee een tegel in te ruilen voor een zonnig boeket en zo de fantasie te prikkelen van het langslopende publiek. Minder tegels, meer groen!
Gezamenlijke aanpak voor een groener Nederland
Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’. De komende twee jaar worden er door een groot aantal organisaties meerdere activiteiten georganiseerd in het kader van het vergroenen van tuinen. Deze organisaties slaan de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met bewoners. Lees meer op nlvergroent.nl. Ook start het NK tegelijk met De Week van de Groen Tuin, die loopt van 30 maart tot en met 5 april. Meer informatie is te vinden op steenbreek.nl/week-van-de-groene-tuin.
Het belang van gezonde bodems
/0 Reacties/in Uncategorized /door Emile van RinsumSamen met ruim 55 andere organisaties onderschrijven we het belang van gezonde bodems voor onze toekomstige generaties. We vragen onze nieuwe regering om beleid te maken voor gezonde bodems. Zodat we in Nederland blijvend gezond voedsel kunnen produceren en werken aan een gezond leefklimaat waarin economie en ecologie samenwerken.
Onderteken het manifest op: https://www.aardpeer.nl/samenvoorgrond-manifest.
In balans met de natuur
“Willen we in balans leven met de natuur, dan zullen we op een andere, gezondere en verantwoordelijke manier moeten omgaan met de bodem. Als wij ons gedragen als bondgenoten van de bodem, wordt de bodem onze grootste bondgenoot: een gezonde en vitale bodem levert ons gezond voedsel, houdt water vast en filtert het, slaat CO2 op en bevordert biodiversiteit. “Zonder vitale bodem hebben we geen gezonde landbouw, en zonder landbouw hebben we geen voedsel. Het is dus essentieel dat onze regering mee helpt en met ons zorgt dat grond betaalbaar en toegankelijk wordt, zodat boeren goed voor de bodem kunnen zorgen,” aldus Danielle de Nie, bodemkundige, medeoprichter Aardpeer en directeur Wij.land.
Lees hier de belangrijkste punten van het manifest:
Help Rotterdam geel te kleuren! Zonnebloemenwedstrijd van start.
/0 Reacties/in Groen & Ruimte, Parken, Stadsnatuur, Tuinen /door Emile van RinsumRotterdam kleurt geel deze zomer! Groenemorgen, VoorGrijs Seniorenservice en Kongsi slaan de handen inéén en organiseren een heuse zonnebloemenwedstrijd. Geef je op! Dan liggen er drie biologische mega zonnebloemzaden voor je klaar. Word jij de nieuwe zonnekoning van Rotterdam?
HIER <<< aanmelden!
Powered by: Het Rotterdams Milieucentrum
Zonnebloemen kunnen ook op dak, zoals hier op de DakAkker!
Zes workshops ‘rekenen met energie’ (online)
/0 Reacties/in Duurzaamheid, Milieu, opZuinig, VvE's met Energie, Wonen /door Emile van RinsumDe workshops met energierekenmeester Frans Debets werden online georganiseerd door het Rotterdams Milieucentrum.
26 november ging het over ‘begrippen’ zoals kWh, Joules, calorieën. 2 december over ‘wat bespaar je nu echt thuis?’ en op 9 december werd de energierekening ‘ontleed’. 16 december vertelde Frans over ‘warmte’ en het isoleren van je huis en in het nieuwe jaar op 6 januari was het thema hoe je nu echt kan besparen op energie. We sloten te serie af op 13 januari met de workshop over CO2, klimaat en energie … hoe zit dat nu? Bekijk alle Webinars op YouTube:
Workshop 1 ‘kWh, Joels, watt?’
Workshop 2 ‘Wat bespaar je nu echt thuis?”
Workshop 3 ‘de energierekening’
Workshop 4 ‘Warmte en isoleren’
Workshop 5 ‘Hoe kun je nu echt besparen op energie?’
Workshop 6 ‘CO2, Klimaat en energie. Hoe zit dat?