Latest News
Everything thats going on at Enfold is collected here
Hey there! We are Enfold and we make really beautiful and amazing stuff.
This can be used to describe what you do, how you do it, & who you do it for.
Zes workshops ‘rekenen met energie’ (online)
/0 Reacties/in Duurzaamheid, Milieu, opZuinig, VvE's met Energie, Wonen /door Emile van RinsumDe workshops met energierekenmeester Frans Debets werden online georganiseerd door het Rotterdams Milieucentrum.

26 november ging het over ‘begrippen’ zoals kWh, Joules, calorieën. 2 december over ‘wat bespaar je nu echt thuis?’ en op 9 december werd de energierekening ‘ontleed’. 16 december vertelde Frans over ‘warmte’ en het isoleren van je huis en in het nieuwe jaar op 6 januari was het thema hoe je nu echt kan besparen op energie. We sloten te serie af op 13 januari met de workshop over CO2, klimaat en energie … hoe zit dat nu? Bekijk alle Webinars op YouTube:
Workshop 1 ‘kWh, Joels, watt?’
Workshop 2 ‘Wat bespaar je nu echt thuis?”
Workshop 3 ‘de energierekening’
Workshop 4 ‘Warmte en isoleren’
Workshop 5 ‘Hoe kun je nu echt besparen op energie?’
Workshop 6 ‘CO2, Klimaat en energie. Hoe zit dat?
De Slimdak testsite een voorbeeld voor 70+ slimme daken in Nederland
/0 Reacties/in Duurzaamheid, Groen & Ruimte, Klimaatbeleid, Milieu, Stadslandbouw /door Emile van RinsumCitylab010
De testsite werd deels gefinancierd door Citylab010 en diverse bedrijven. Het ideale public private partnership. Een terechte bijdrage uit dit ‘innovatie fonds’ van de gemeente ook want het dak is zeer innovatief. Citylab dekte een groot deel van de bouwkosten af en Optigrün ontwikkelde het slimme systeem, Binder groen en dak legde het groenblauwedak aan. Een aantal (dak)bedrijven sprong bij in materiele zin. Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpennerwaard redde het project door de laatste financiële gaten te dichten. Het Milieucentrum trok het project ondersteund door de architecten van ZUS.
Vergunning
Als iets compleet nieuw is dan gaat het verkrijgen van de benodigde toestemmingen en vergunningen niet van een leien dakje. Zo ook bij het Slimdak. Het verkrijgen van de bouwvergunning liep traag ‘wat de overheid niet kent dat … dat eet ‘ie niet‘. Ook de Welstandscommissie deed nog een duit in het zakje, die was in de veronderstelling dat er een compleet dakpaviljoen gebouwd zou gaan worden … maar dat huisje stond er al! Maar goed … dat hoort allemaal bij een ‘koplopersproject’ en het is uiteindelijk allemaal gelukt.
Bedrijfsleven
Natuurlijk werk je met zoiets nauw samen met ‘het bedrijfsleven’. Want zonder innovatieve bedrijven kun je zoiets als lokaal milieucentrum niet helemaal zelf ontwikkelen. Het proces op gang houden, de financiering rondbreien, met enige ‘ambtelijke stroop’ dealen en de moed er inhouden bleek een hele klus.
Trots
Het Slimdak is een succes. Dus Rotterdam wees er trots op! Delegaties met architecten, ontwikkelaars en bouwers uit binnen – en buitenland liepen (voor de corona) het dak plat. In het binnen – en buitenland gaven we presentaties over de DakAkker en het Slimdak. Dit resulteerden (mede) in zo’n 70 van dit soort slimme daken. Zoals op het EMA-gebouw in Amsterdam (nu nogal in het nieuws vanwege de vaccins) ligt al een van enkele duizenden vierkante meters met de Smartflowcontrol (c) en op ‘De Lorentz’ in Leiden. In Rotterdam komt er Slimdak onder andere op Little C. Goed ook voor veel groene en duurzame werkgelegenheid.
Opgestroopte mouwen …!
‘Rotterdam’ zette weer eens mooie innovatie neer. Na de DakAkker, die was in 2012 het grootste landbouwdak in heel Europa en vervolgens ook nog dit Groenblauwedak. Prachtige resultaten van de Rotterdamse opgestroopte mouwen mentaliteit.
***
Emile van Rinsum is directeur van het Rotterdams Milieucentrum en mede-initiatiefnemer van de DakAkker, emile.vanrinsum@nullrotterdamsmilieucentrum.nl.
Cursus Rotterdamse Rotterdamse VvE’s met energie
/0 Reacties/in Duurzaamheid, Milieu, opZuinig, VvE's met Energie, Wonen /door Emile van RinsumCursus Rotterdamse Rotterdamse VvE’s met energie op 16 en 30 maart en 6 april. HIER meer informatie en aanmelden op de site van VVE-010 (foto van voor de corona). Online.
Heeft jouw Vereniging van Eigenaren een wens om te verduurzamen? Een goed voornemen. In de praktijk blijkt het echter vaak lastig om dit binnen de VvE te organiseren en te financieren. Om daarbij te ondersteunen zijn er een cursus en diverse financieringsmogelijkheden.
3 avonden
Op 16 maart start de cursus Rotterdamse VvE’s Met Energie (RVME). In drie avonden worden VvE-leden op weg geholpen naar een goed plan voor verduurzaming van het gebouw en het motiveren van de medebewoners. Deelnemers krijgen op de cursus juridische, financiële en technische kennis aangereikt die relevant is bij verduurzaming. Hierbij is veel aandacht voor het proces van besluitvorming in de VvE. Ook wordt er gekeken naar de betaalbaarheid van de plannen. Aan het einde van de cursus beschik je over de kennis en praktische handvatten om samen met je medebewoners een goed stappenplan te maken om jullie gebouw te verduurzamen. De cursus bestaat uit drie avonden op 16 en 30 maart en 6 april. De ervaren begeleiders zijn Corine Erades en Mimi Slauerhoff. Deelname is gratis.
De cursus is in de vorm van een webinar.
15e #Warmetruiendag: vrolijke energiebesparing
/0 Reacties/in Duurzaamheid, Klimaatbeleid, Milieu, opZuinig, VvE's met Energie, Wonen /door Emile van RinsumHeel Nederland is uitgenodigd voor de vijftiende landelijke Warmetruiendag op 5 februari 2021. Het grootste en vrolijkste energiebesparingsfeest wordt sinds 2007 georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. Mensen kunnen zich nog aanmelden met individuele en gezamenlijke warmetruienacties. HIER aanmelden.
Het aantal deelnemers aan de Warmetruiendag stijgt jaarlijks. In 2020 deden 291.000 mensen (!!!) mee. Een onbekend aantal mensen haakt jaarlijks vrolijk aan zonder zich te registreren. Warmetruiendag is hét moment om energiebesparing te vieren, behaaglijk verpakt in honderdduizenden mooie, lelijke, pluizige, comfortabele, gekochte of zelfgebreide lievelingstruien. Zet ze op de foto en sociale media #warmetruiendag. En meldt je HIER <<< aan.
Energiebesparingsfeest
Warmetruiendag moedigt alle Nederlanders aan om op een speciale datum allemaal een extra warme lievelingstrui aan te trekken en de verwarming lager te zetten. Overal waar de thermostaat omlaag gaat, wordt per graadje lager zo’n zes procent energie en uitstoot bespaard. Als heel Nederland op Warmetruiendag één graad lager stookt, bespaart dat zo’n 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Kijk voor veel mooie besparingstips op www.opzuinig.nl.
1 graadje minder = 1 Megaton minder CO2
Het stookseizoen is begonnen: iedere dag kan een Warmetruiendag worden. Als Nederland deze winter elke dag een graadje minder zou stoken, dan zouden we gezamenlijk 1 Megaton minder CO2 uitstoten. Dat zou al goed zijn voor 30 procent van de geplande doelstelling in het klimaatakkoord voor alle gebouwen!
Aanmelden met school, thuis of bedrijf
Doe thuis, op school (?) of op je werk (ook als je thuis werkt) mee aan #Warmetruiendag 2021. Laat de teller oplopen via de website:
www.warmetruiendag.nl ... en zet warme truien foto’s op Twitter, Instagram, Facebook, TikTok … met #warmetruiendag .
Plan(t) een boom in Rotterdam
/0 Reacties/in Groen & Ruimte, Klimaatbeleid, Milieu, Parken, Stadsnatuur, Tuinen /door Emile van RinsumAmsterdam ging (en Den Haag gaat) ons voor. In beide steden kunnen bewoners een boom aanvragen en adopteren. Via de website www.bomenvooramsterdam.org is een boom uit te kiezen, een locatie aan te wijzen (en indien mogelijk op die plek) wordt de boom ook daadwerkelijk geplant. Onze collega’s uit Amsterdam werken hierin samen met de Nationale Bomenbank die de bomen levert en komt planten.
Lees het plan ‘Plan(t) een Boom’ hier:
(of onderaan deze pagina als PDF.)
Met dit voorstel wil het Rotterdams Milieucentrum in samenwerking met de gemeente Rotterdam extra bomen planten in plantseizoen
2021/2022. Er worden dan voornamelijk bomen aangeboden met een minimale stamomvang van 20 cm.. De bomen zullen vooral op private binnentuinen, buurttuinen en zelfbeheer parkjes worden geplant. Dus op particulier terrein met zo nu en dan een aantal bomen ook in de publieke buitenruimte (als de ondergrond en de situatie dat toelaat).
Plan Boom
Het Rotterdams Milieucentrum is voor Rotterdam de trekker van het landelijke project “Plan Boom” dat door de Nationale Postcodeloterij wordt gefinancierd. Doel van “Plan Boom” is om in de komende vier jaar 10 miljoen bomen te planten in Nederland. In verschillende gemeenten in Nederland worden er dan in samenwerking met de betrokken gemeenten bomen
geplant. Dit voorstel “Bomen voor Rotterdam” is een uitwerking hiervan. Het sluit goed aan bij het streven naar 20 hectare groen erbij van het huidige Rotterdamse college van Burgemeester en Wethouders. Ons plan is gebaseerd op de campagne “Bomen voor Amsterdam” die onze collega organisatie Stichting De Gezonde Stad heeft uitgevoerd en in Den Haag Duurzaam Den Haag om het aantal bomen in de stad te laten groeien. Die succesvolle aanpak vertalen wij nu naar Rotterdam.
Bestel nu al een boompje voor in de tuin …
Geen groene vingers maar wel zin om je tuin op te vrolijken? Bestel dan nu het handige Boompjes voor beginners-pakket met 1 of 3 boompjes. Geschikt voor iedere tuin! Lees er meet over en bestel (€ 25 voor een starterspakket): planboom.nl/beginners/
Het Plan Boom Plan Plan(t) een Boom Rotterdam als PDF. is HIER te downloaden >>> RMC.bomenvoorrotterdam.2021.compressed
Nieuwjaarsbijeenkomst van het Rotterdams Milieucentrum
/0 Reacties/in Groen & Ruimte, Klimaatbeleid, Milieu, Parken, Stadsnatuur /door Emile van RinsumGeen Groeneconferentie vorig jaar vanwege de coronamaatregelen maar wel een nieuwjaarsbijeenkomst van het Rotterdams Milieucentrum. Vrijdag 22 januari werd de bijeenkomst uitgezonden via ZOOM en op Facebook vanuit de studio van de ‘Ruimte voor ideeën’.
Bekijk de hele bijeenkomst terug op het filmpje:
(Hieronder het verslag gemaakt door Stéphan Lam, voorzitter van de GROENE T)
Wat als eerst opvalt: wat zijn er prachtige initiatieven in Rotterdam om de stad groener en biodiverser te maken! Een kort terugblik, waarin we geleerd hebben dat ‘gewoon doen’ werkt, mensen echt wel in beweging te krijgen zijn én dat vele kleine beetjes bij elkaar impact kunnen maken.
Column Inge Janse
Inge Janse trapt af met een column. Hij pleit voor de boombond, waar iedere Rotterdam een boom toegewezen krijgt. Zo kun je ‘bonden’ met de boom. Een relatie aangaan. Als de boom dood gaat, dan gaat het hout naar jou. Voor je eigen doodskist. Of een wiegje. Overlijd jij eerder dan de boom? Dan komt er een prachtig plakaat op de boom, voordat de boom naar een andere Rotterdammer gaat. Komt de boom in de schaduw te staan door een megalomaan bouwproject te staan, dan mag je voor jouw boom opkomen. Als we relaties aangaan met bomen, dan wordt de stad vanzelf groener. Lees de volledige column hier.
Plan Boom
Max Zevenbergen van Plan Boom vertelt dat er 1 biljoen bomen nodig zijn om opwarming van de aarde tegen te gaan. Plan Boom is een landelijk project dat daar een steentje aan bij wil dragen en heeft de ambititie om 10 miljoen bomen te planten in Nederland. Dit helpt hoeveelheid CO2 te verminderen. Ook wordt Nederland op die manier mooier en groener. Plan Boom werkt samen met Rotterdams Milieucentrum. In de regio Rijnmond moet Plan Boom nog wel op stoom komen, omdat er nog weinig plekken zijn waar je een boom kwijt kunt. De ambities voor Rotterdam is veel bomen aanplanten zodat de stad mooi groen wordt en de stad aantrekkelijker wordt. Voor zowel bewoners als bezoekers. Meer op planboom.nl.
Cooldowncity
Charlotte van der Heijden heeft Cool down City opgericht. Met Cool Down City moedigt ze Rotterdammers aan om hun stad zelf met bomen te verkoelen. Dit doet ze door bomen te verzamelen, ze gratis weg te geven, mensen te inspireren en ze te informeren. Zij wil dat mensen meer met bomen aan de slag gaan. Daarom heeft ze in een jaar tijd al meer dan 1.000 bomen uitgedeeld aan Rotterdammers. Die komen terecht in tuinen, op balkons en op dakterassen. Ze geeft tips over hoe bomen daar kunnen groeien. Door deze activiteit krijgt ze ook een goed beeld wat Rotterdammers graag willen, zoals bomen die veel schaduw geven. Haar ambitie? Dat er meer bomen geplaatst worden en dat mensen leren over bomen. Om dit te verwezenlijken heeft ze de Bomenparkeerplaats bedacht, waar mensen in hun eigen wijk bomen kunnen brengen en halen. Heb je iets groens dat je weg doet? Cool Down City neemt het aan en deelt het vervolgens weer uit. Meer op cooldowncity.com.
Charlotte heeft in deze bijeenkomst De Groene Vogel 2020 uitgereikt gekregen door wethouder Wijbenga. Omdat zij met een typsich Rotterdamse aanpak (gewoon doen) Rotterdammers aan elkaar wist te verbinden waardoor de stad groener is geworden.
Wandelende bomenecyclopedie
Ronald Loch wordt ook wel de wandelende bomenencyclopedie of bomendokter genoemd. Hij is aangesloten bij stadsbeheer Rotterdam. ooit had hij de ambitie om boswachter worden, dat is nooit gelukt. Wel is hij na zijn schooltijd gaan werken bij een aannemer in de boomverzoring. Nu werkt hij voor stadsbeheer. Inmiddels houdt Ronald zich al 35 jaar bezig met bomen en kent als geen ander de ‘lichaamstaal’ van de bomen. Hij inspecteert bomen en krijgt op die manier wel eens wat kritiek te verduren. Hij moet dikwijls uitleggen hoe een boom ervoor staat. Dit doet hij door bomen te vergelijken met mensen. Net als mensen worden bomen ook ouder en gaan gebreken vertonen. Dan houdt het voor de boom op. De boodschap overbrengen is soms een lastige, maar Ronald weet dit goed te onderbouwen door argumenten. Ronald vind dat ieder met elkaar in gesprek moet blijven en is dit ook met organisaties als De Bomenridders. Uiteindelijk, zegt hij, heeft iedereen hetzelfde gemeenschappelijke doen: de stad groen hebben en groen houden.
Ronald heeft in deze bijeenkomst De Groene Pluim 2020 ontvangen, de prijs voor de ‘groenste overheidsdienaar’.
Coöperatie Ondergrond
Max de Korte is van Coöperatie Ondergrond. Deze Coöperatie ontwikkelt voedselbossen en op voedselbosprincipes gebaseerde eetbaar groene plekken in en om de stad. Ze bestaan nu één jaar, maar als sociale ondernemers zijn de mensen van Ondergrond al zo’n 8 tot 10 jaar bezig met dit onderwerp. Max legt uit wat voedselbossen zijn. Dit zijn verzamelingen van struiken en bomen. Hier wordt het principe van diversiteit toegepast. Het is een kennisintensief systeem dat op lange lange termijn zelfbehoudend moet zijn. Na 5-10 jaar begint het op te leveren. In Rotterdam is Coöperatie Ondergrond in Kralingen begonnen. Inmiddels zijn er in de stad zo’n 15 locaties aanwezig, die met elkaar 2,5 hectare bestrijken. Max geeft aan dat het pionieren is, waarmee de wijsheid van vroeger wordt gecombineerd met de wetenschap van nu. Max wil de wereld veranderen. Een belangrijke plek om te beginnen is volgens hem de stad. Om aan grond te komen werken ze samen met SKAR en het Arboretum samenwerkingen. Er zijn nog veel plekken in de stad die voor de lange tijd zijn te vergroenen zijn. Denk hierbij ook aan mensen die het principe in eigen tuin willen toepassen. Max besluit te vertellen dat planten net als mensen beter functioenren in een groep. Daarom gaat het niet alleen over bomen planten, maar ook om het aanleggen van ecosystemen aanleggen. Het ecosysteem gaat dan vanzelf haar werk doen. Meer op ondergrond.eu.
Rotterdams Milieucentrum
Patrick van Klink van het Rotterdams Milieucentrum vertelt over de successen van afgelopen jaar. Ondanks Corona zijn er tien wormenhotels geplaatst en is er in 2021 zicht op meer plaatsingen. Ook vertelt hij over de Parkenmaand, waar – samen met andere mensen en organisaties – meer dan 100 activiteiten zijn georganiseerd. Juist daar ligt volgens hem ook de kracht. het Rotterdams Milieucentrum wil het vooral niet vóór mensen doen, maar wil mensen betrekken en hen in beweging krijgen. In december zal de Groeneconferentie als het goed is gewoon weer doorgaan.
22 januari 2021
Met dank aan Stéphan Lam, voorzitter van de GROENE T