ROTTERDAMS MILIEUCENTRUM

Lees het laatste nieuws over onze projecten en kom alles te weten wat er in en rondom Rotterdam speelt over de thema’s Natuur, Groen & Ruimte, Wonen en Educatie.

Hallo bezoeker! Direct naar dé groene uitagenda van Rotterdam en omstreken? Klik hier

BOMEN VOOR ROTTERDAM

4092

bomen hebben we samen al geplant in Rotterdam

Meer informatie:
www.bomenvoorrotterdam.nl

AL HET NIEUWS VOLGEN? SCHRIJF DAN GELIJK IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wij worden gesteund door:

Ons doel

Al meer dan 20 jaar werken een een milieuvriendelijk en duurzaam Rotterdam!

Educatie & ondersteuning

Ondersteuning van duurzame en ‘groene’ initiatieven van bewoners-, natuur- en milieugroepen

Rotterdams Milieucentrum

ACT LOCAL, THINK GLOBALWormenhotels

In grote delen van Rotterdam wordt groente- en fruitafval (GF) niet gescheiden ingezameld. Veel bewoners in Rotterdam willen juist graag een bijdrage leveren aan duurzaamheid door hun groente- en fruitafval lokaal te composteren. Vanaf 2020 kan dat in de wormenhotels in jouw eigen buurt. In de wormenhotels komen een speciaal soort wormen te wonen, die het organische afval omzetten in compost.

Eigen buurtcompost maken is niet alleen duurzaam, het is ook een een gezellig, sociaal gebeuren. Buurtbewoners komen op een andere wijze met elkaar in contact, en beheren en composteren samen hun eigen GF afval, en het levert een nuttig eindproduct op: compost. Compost is humusrijk en daarom bruikbaar als bodemverbeteraar voor in de tuin, balkon of straat.  Voor de ontwikkeling van dit project werkt RMC samen met stichting Buurtcompost en de gemeente Rotterdam.


ROTTERDAMS MILIEUCENTRUM: GROEN & RUIMTE MILIEU WONEN EDUCATIE


Projecten


opZuinig! / cursus Milieucoach

Sinds 2010 organiseert RMC de opZuinig! cursus. In de opZuinig! cursus word je opgeleid tot Milieucoach. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten vol informatie over energiebesparing in huis, én is gratis te volgen. Als milieucoach kan je na de cursus informatieavonden geven in je eigen netwerk. Zo organiseren milieucoaches bijeenkomsten in de huiskamer, het buurthuis, voor ouders op basisscholen, kerken, en bij sport – en buurtverenigingen. De Milieucoaches maken hierbij gebruik van een e.koffer vol demonstratiemateriaal, de besparingsladder en de opZuinig!-quiz.

Voedselreststroom omgezet in waardevolle plek voor de stad

Voedselverspilling kost vele miljoenen euro’s per jaar en is een enorme belasting voor het milieu. In een ‘ZFR-distributiecentrum’ worden straks voedseloverschotten gedistribueerd of verwerkt tot nieuwe eetbare producten. In Zero Food Waste Rotterdam (ZFR) bundelen Slow Food Youth Network Rotterdam (SFYN010), BlueCity, FoodWIN en Rotterdams Milieucentrum (RMC) de krachten om voedselverspilling in Rotterdam fors te reduceren.

Parkenoverleg

Parkenoverleg. Het bewonersplatform voor een groene stad

In het Rotterdamse Parkenoverleg zijn 32 parken vertegenwoordigd. Het overleg biedt Rotterdammers de kans kennis en informatie uit te wisselen over de parken waarbij zij zich betrokken voelen. Die betrokkenheid van bewoners varieert van het volgen van de ontwikkelingen in het park en overleg met de gemeente, tot het zelf aan de slag gaan als parkvrijwilliger.

Plan B(oom)

Plan Boom richt zich op de aanplant van 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland. Voor en door burgers. Hiermee verkleinen we onze CO2 uitstoot en wordt onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Plan Boom is een landelijke samenwerking tussen de 12 provinciale Natuur en Milieufederaties,Landschappen NL (de koepel van o.a. Het-Flevolandschap en Landschapbeheer Flevoland), Stichting wAarde, De Gezonde Stad, Duurzaam Den Haag, het Rotterdams Milieucentrum en LSA Bewoners.

DakAkker

De DakAkker is een dakboerderij van 1000m2 bovenop het Schieblock in Rotterdam. Er worden groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd en bijen gehouden. De DakAkker is de grootste openlucht dakboerderij in Nederland, en een van de grootste in Europa. Op het dak van het dakpaviljoen is het Slimdak. Een testsite voor slimme wateropvang.Duizenden bezoekers en ruim honderd excursie groepen bezoeken jaarlijks de DakAkker, het grootste dakboerderij van Nederland. De DakAkker wordt beheerd door een groep vrijwillige dakboeren en wordt ondersteund door het milieucentrum.

Gezond Verkeer 010

Een brede coalitie van bewonersgroepen, het Rotterdams Milieucentrum, de fietsersbond, ROVER en de luchtwachters van MIlieudefensie wil een gezondere stad met ‘gezond verkeer’. Minder doorgaande routes, meer ruimte voor fietsers, wandelaars en openbaar vervoer, goede ‘stadsdistributie’ en park-and-ride voorzieningen. Dit is de oproep aan verkeerswethouder Judith Bokhove.

Als het aan de coalitie Groen Verkeer ligt worden de doorgaande verkeersaders door de stad ‘Groene Boulevards’. ‘Het is niet meer van deze tijd dat vierbaans autowegen dwars door de stad lopen waarover doorgaand verkeer verplaatst, dat niets te zoeken heeft in Rotterdam, en op de ring rond de stad thuis hoort’, zo stellen de samenwerkende Rotterdammers.’

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en volg de coalitie Gezond Verkeer op Facebook en  Twitter, en binnenkort op onze eigen website: Gezondverkeer010.nl


Wie zijn wij

De bestuurders van de stichting Rotterdams Milieucentrum zijn onbezoldigd en de medewerkers zijn via het Werkgeversinstituut Rotterdam in dienst conform de CAO-welzijn. Het RMC is een ANBI toegelaten instelling (Algemeen nut beogende instellingen) en heeft het CBF keurmerk.

Emile van Rinsum

Emile van Rinsum

Je kan bij Emile terecht voor

Directiezaken
Ondersteuning (bewoners) initiatieven
Klimaat
Energie
Luchtkwaliteit

Mohamed Hacene

Mohamed Hacene

Je kan bij Mohamed terecht voor

Algemeen milieubeleid
Energieprojecten
opZuinig!
Diversiteit

Wouter Bauman

Wouter Bauman

Je kan bij Wouter terecht voor:

Flora en fauna
Ruimtelijke ordening
Ondersteuning achterbangroepen
Parkenoverleg
Wormenhotels
Beheer Dakakker

Marijke ten Caat

Marijke ten Caat

Je kan bij Marijke terecht voor:

 Dakennie?!
De Groene Agenda
Publiciteit/Promotie
Administratie


De Groene Agenda

De Groene agenda is dé groene uit- en thuisagenda van Rotterdam en omstreken. Iedere week zijn er nieuwe updates over wandelingen, excursies, tochten, workshops en tentoonstellingen in Rotterdam en de regio. De Groene Agenda is  te vinden op de website www.groeneagenda.nl en op sociale media Facebook, Instagram en Twitter. Zo’n 20 jaar geleden startte het Rotterdams Milieucentrum samen met het Zuid Hollands Landschap, de Groene Passage en de toenmalige Natuur – en milieueducatie van de gemeente Rotterdam met de groeneagenda.  De groeneagenda wordt sinds jaar en dag ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.

Groene activiteiten en tips kunnen worden aangemeld via: info@nullrotterdamsmilieucentrum.nl