IMG_0032

1 GIGAWATT vermogen aan zonne-energie

De 1 GIGAWATT vermogen aan Nederlandse zonne-energie komt in zicht! Volgens de klimaatmonitor nam het aantal huishoudens in Nederland dat zonnepanelen heeft in korte tijd toe naar 246.031! De Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat telt nu 970,9 megawatt aan zonnepanelen. Dat is bijna 1 gigawatt! (een kolencentrale op de Maasvlakte-1 produceert 520 megawatt). Alleen al in 2014 steeg volgens de monitor het geregistreerde vermogen met 45%!

Den Haag – Amsterdam
De gemeente Den Haag staat bovenaan met het aantal locaties met zonnepanelen. In Den Haag wordt op 4.625 locaties zonnestroom geproduceerd. Amsterdam is de onvervalste megawatt-kampioen met het meeste opgestelde vermogen van Nederland. In Amsterdam wordt ongeveer 10,7 megawatt zonnestroom opgewekt op ongeveer 2.800 daken van huishoudens en bedrijfsgebouwen. Ook Utrecht staat in de top 3 van Nederland.

Rotterdam
In Rotterdam gaat het iets langzamer volgens de monitor en heeft 2.637 ‘zonlocaties’ (met een ‘zonvermogen’ van 6993.88). De Havenstad lijkt dus redelijk achter op de rest van de grotere en middelgrote steden te lopen.

Geen precieze data
Er is geen precieze actuele data over het aantal zonnepanelen in Nederland, terwijl er wel steeds meer bijkomen. Databases missen soms installaties of bepaalde gebieden laten onwaarschijnlijke cijfers zien. Zo werd de database van de Klimaatmonitor aangepast nadat analist Peter Segaar van Polderpv.nl erachter kwam dat in Almelo 2 wijken wel een heel hoog vermogen zonne-energie hadden. Volgens schattingen zijn er in Nederland in werkelijkheid al ruim 1 gigawatt aan zonnepanelen geplaatst. Het CBS brengt meer nauwkeurigere cijfers dan de Rijkswaterstaat-monitor, maar heeft alleen data tot eind 2013 toen er 739 megawatt stond opgesteld.

Weblinks:
Groenekrant Klimaatmonitor, 1 gigawatt geregistreerd vermogen zonne-energie komt in zicht
Zonne-energie-mijlpaal van 1 gigawatt zonne-energie nederland al behaald (september 2014)